ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πράσινο φως για την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό

10:06 - 22 Δεκ 2017 | Εργασιακά
Πράσινο φως για την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό
Εντάσσονται και οι ελεύθεροι στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μετά. Μετά τις επιχειρήσεις χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές, και αγρότες μπορεί να ελπίζουν σε διευθέτηση των οφειλών τους καθώς οι θεσμοί έδωσαν χθες το πράσινο φως μετά τις συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Για να ανοίξει πάντως η διαδικασία θα πρέπει με τη νέα χρονιά να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και να αναβαθμιστεί η πλατφόρμα για να υποδεχθεί τις νέες αιτήσεις. Οι δυνάμει εντασσόμενοι στη διαδικασία, δηλαδή, όσοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με «κούρεμα»  εως 85% προσαυξήσεις και ως  95% σε πρόστιμα  και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις προβλέπεται μια διαδικασία εξρπές χωρίς να απαιτείται  μελέτης βιωσιμότητας. Αλλά παίνουν κριτήρια που προβλέπουν  ότι για να ενταχθεί μια επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ στην απλοποιημένη  εξπρές διαδικασία θα πρέπει να έχει θετικό ΕBITDA την τελευταία χρονιά πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επίσης όσοι εντάσσονται στην διαδικασία αυτή δεν θα μπορούν να κουρέψουν τη βασική οφειλή τους αλλά μονό προσαυξήσεις. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.