ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον… αέρα το 62% των οφειλετών του ΕΦΚΑ-Αναζητεί σανίδα σωτηρίας

07:30 - 02 Φεβ 2018 | Εργασιακά
Στον… αέρα το 62% των οφειλετών του ΕΦΚΑ-Αναζητεί σανίδα σωτηρίας
Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται πλέον στα 31,2 δισ. ευρώ, με την πλειοψηφία των οφειλετών να βρίσκεται μάλιστα εκτός ρύθμισης και να αναζητά σανίδα σωτηρίας στις 120 δόσεις.

Η 4η τριμηνιαία Έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ, καθώς ακόμη και όσοι είχαν μπει σε παλαιότερες ρυθμίσεις, δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς.

Εκτός ρύθμισης έχουν βρεθεί 162.658 οφειλέτες, που αρχικά εντάχθηκαν αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις δόσεις της ρύθμισης. Αντίθετα, μόλις 71.048 είναι αυτοί που «αντέχουν» ακόμα και πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους.

Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα στοιχεία δείχνουν πως σχεδόν 6 στους 10 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτήν, τελικά δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον στον… αέρα.

Πλέον, μόλις 28.158 οφειλέτες εξυπηρετούν τις δόσεις τους για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ υπάρχουν και 4.420 που έχουν ξεπληρώσει το χρέος τους.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων αναμένεται να προσελκύσουν πολλούς από τους οφειλέτες που εδώ και χρόνια αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Το ερώτημα που τίθεται, όμως και πάλι, είναι αν θα καταφέρουν αυτή τη φορά να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να γλιτώσουν από αυτόν τον βραχνά. Όσο η αγορά δεν κινείται, δύσκολα μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος…

Σπύρος Πολυχρονόπουλος        

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.