ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντωνοπούλου: Ακατάσχετο το επίδομα κατάρτισης ανέργων

16:00 - 15 Φεβ 2018 | Εργασιακά
Αντωνοπούλου: Ακατάσχετο το επίδομα κατάρτισης ανέργων
Δεκτή έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου την τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με την οποία θεσπίζεται ως ακατάσχετο το ποσό που λαμβάνουν οι άνεργοι από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Αναλυτικά η τροπολογία:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο "Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις"

ΘΕΜΑ: "Διασφάλιση του αφορολόγητου, ανεκχώρητου και ακατάσχετου του επιδόματος εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων".

   Α.  ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας που πλήττεται από την ανεργία, τα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης προς τους ανέργους-ωφελούμενους παρέχουν στήριξη ιδίως στις  πληθυσμιακές ομάδες των νέων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, των μακροχρόνια ανέργων, των ανέργων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και των γυναικών που πλήττονται περισσότερο επαγγελματικά από την οικονομική κρίση. Υπό αυτό το πρίσμα, τα επιδόματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία καταβάλλονται σε ανέργους-ωφελούμενους δράσεων ανθρωπίνων πόρων είναι ανάσα ζωής και

ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας των σκληρότερα δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας. Για το λόγο αυτό τα επιδόματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, ομοίως με το επίδομα ανεργίας που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, το Κ.Ε.Α. κ.λπ., πρέπει να απαλλάσσονται από κάθε φόρο και τέλος και γενικά από κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, να μην εκχωρούνται, να μην κατάσχονται, να μην συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και να μην υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Β.  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

" Άρθρο …

        Επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων

1. Στο άρθρο 30 του ν. 4144/2013 (Α΄88) προστίθεται νέα παρ. 5 και η παρ. 5 αναριθμείται σε 6, ως εξής:

 5. Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή  προνοιακού χαρακτήρα.

2. Η διάταξη της παρ. 4 του παρόντος ισχύει από 01.01.2018."

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2018

Οι προτείνοντες βουλευτές 

Στέφος Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μανιός Νικόλαος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.