ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το… όνειρο της αύξησης του κατώτατου μισθού αλά πορτογαλικά

08:35 - 21 Φεβ 2018 | Εργασιακά
Το… όνειρο της αύξησης του κατώτατου μισθού αλά πορτογαλικά
Το πρόσφατο ταξίδι της Έφης Αχτσιόγλου είχε… επιμορφωτικό χαρακτήρα, με την υπουργό Εργασίας να παίρνει «μαθήματα» από τον Πορτογάλο ομόλογό της σχετικά με το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το πεδίο στα εργασιακά, στη μεταμνημονιακή εποχή.

Όπως είχαμε γράψει στο Reporter, η κα. Αχτσιόγλου ενημερώθηκε για τη διαδικασία και τα βήματα για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την καταπολέμηση της επισφαλούς εργασίας, δεδομένης και της εμπειρίας της Πορτογαλίας, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κατώτατος μισθός και η σταδιακή αύξησή του είναι -από τα παραπάνω θέματα- αυτό που «καίει» περισσότερο την κυβέρνηση και η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει, βασιζόμενη στο πορτογαλικό μοντέλο.

Στην Πορτογαλία, από το τέλος του προγράμματος  μέχρι σήμερα έχουν δρομολογηθεί τρεις αυξήσεις. Το 2017 από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 557 ευρώ. Βάσει προγράμματος προβλέπεται να φτάσει στα 580 ευρώ το 2018 και υπολογίζεται ότι το 2019 θα πάει στα 600 ευρώ.

Μία ανάλογη σταδιακή ανοδική πορεία σχεδιάζει και το υπουργείο Εργασίας, αλλά θεωρείται δεδομένο πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των θεσμών. Γι` αυτό και η Έφη Αχτσιόγλου με τους συνεργάτες τους επιθυμούν να θέσουν από τώρα το θέμα επί τάπητος και να ανοίξει η σχετική συζήτηση με τους δανειστές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζονται σε τέσσερις μικρές αυξήσεις που θα γίνουν σε τέσσερις δόσεις από το 2019 έως το 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τους θεσμούς, η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει στο παιχνίδι και τους κοινωνικούς εταίρους που θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε πως το 2012 ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 ή ακόμη και 511 για τους νέους έως 25 ετών. Το 751 ασφαλώς και είναι απίθανο να επανέλθει, αλλά με αυξήσεις ανάλογες με αυτές της Πορτογαλίας, εκτιμάται πως ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να ξεπεράσει σε βάθος τετραετίας τα 600 ευρώ και να καλυφθεί έτσι ένα μέρος της… χασούρας που είχαν όλα αυτά τα χρόνια οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στη χώρα μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.