ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5.066 άνεργοι στην αντιπυρική προστασία των δασών

16:05 - 31 Μαρ 2018 | Εργασιακά
5.066 άνεργοι στην αντιπυρική προστασία των δασών
Οκτάμηνη εργασία σε περισσότερους από 5.000 ωφελούμενους ανέργους θα δοθεί χάρη σε ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από δύο υπουργούς και έναν υφυπουργό, κάτι που φανερώνει τη σημασία που δίνει στην προβολή του η κυβέρνηση, αφού ταιριάζει γάντι στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε 5.066 ανέργους οι οποίοι θα «μοιραστούν» στις δασικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Η νέα γενιά συμβασιούχων της κυβέρνησης εκτός του μισθού (περί τα 790 ευρώ), έστω και για μικρό χρονικό διάστημα που εξασφαλίζει, πριμοδοτείται επιπλέον και με επαγγελματική εμπειρία η οποία μάλιστα θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ. Η πρόσκληση του προγράμματος θα αναρτηθεί εντός 10-15 ημερών, δηλαδή το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου.

Οπως τόνισαν η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, εκτός από την απασχόληση των ανέργων, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό να αφήσει «καθαρό» κοινωνικό αποτύπωμα. Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν σε εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (π.χ. καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων) για την αποφυγή μελλοντικών καταστροφών, ενώ, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο.

Μετά την ολοκλήρωση του 8μηνου προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ. Να σημειώσουμε επίσης ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις άλλες λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.

Η κ. Αχτσιόγλου, αναλύοντας περαιτέρω τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, είπε ότι υπέγραψε μία υπουργική απόφαση για ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει 10.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για ηλικίες από 55 έως 67 ετών, προκειμένου να εργαστούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στο επικουρικό ταμείο, δηλαδή σε μία σειρά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινάει υπό την αιγίδα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής η συζήτηση για μία εθνική στρατηγική για τα δάση. Κάνοντας αναφορά στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι οι 5.066 ωφελούμενοι που προβλέπεται να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα «θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αναζωογονήσουμε πολλές δασικές υπηρεσίες, που σήμερα έχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αντιπλημμυρικής, αντιδιαβρωτικής προστασίας στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.