ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων

10:07 - 19 Δεκ 2018 | Εργασιακά
Αγώνας δρόμου για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων
Περιθώριο επτά εργάσιμων ημερών έχουν για να διεκδικήσουν τα περιβόητα αναδρομικά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς η απόφαση-βόμβα του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στα Δώρα, δημοσιεύτηκε λίγο πριν εκπνεύσει το έτος.

Οι νομικοί υποστηρίζουν πως οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά έως και δυο χρόνια πίσω. Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν ακόμη κινηθεί για την κατοχύρωση των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση πριν την 31η Δεκεμβρίου, ώστε να μην χάσουν το Δώρο Χριστουγέννων του 2016 που είναι 500 ευρώ για όλους.

Οι διεκδικήσεις συνολικά κινούνται στο επίπεδο των 1.000 ευρώ το χρόνο, καθώς το 2010 τα δώρα στο Δημόσιο κουτσουρεύτηκαν για όλους στα 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 ευρώ το επίδομα αδείας. Η ρήτρα αυτή δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική και συνεπώς δεν μπορεί να ανατραπεί στα δικαστήρια.

Η απόφαση πιλότος του 6ου τμήματος του ΣτΕ αφορά περίπου 470.000 εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι το 2010 είχαν μικτό μισθό με τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές έως 3.000 ευρώ. Για αυτούς, αναφέρουν οι ειδικοί, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των δώρων και των επιδομάτων αναδρομικά και στο μέλλον.

Δεδομένου ότι η παραγραφή για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι διετής, οι διεκδικήσεις που εγείρονται σήμερα ανατρέχουν στο 2016. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους δημοσίους υπαλλήλους να σπεύσουν να υποβάλλουν στις υπηρεσίες τους αιτήσεις για τα κομμένα δώρα, καθώς η αίτηση διακόπτει την παραγραφή.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να κάνουν τα εξής:

1. Εκτυπώνουν τη σχετική αίτηση, τη συμπληρώνουν με τα στοιχεία τους και την υπογράφουν. Η ΑΔΕΔΥ έχει προτείνει έντυπο αίτησης.

2. Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας της Υπηρεσίας από την οποία μισθοδοτείται ο εκάστοτε υπάλληλος και κοινοποιείται το ΝΣΚ.

3. Κρίσιμο είναι να λάβει ο υπάλληλος αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του για τυχόν μελλοντική χρήση. Η εν λόγω διάταξη του ν. 3845/2010 δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική, οπότε η διεκδίκηση για επιστροφή των δώρων ανατρέχει στα δώρα του 2010.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.