ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερωτήσεις-Απαντήσεις για νέες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

10:04 - 22 Δεκ 2018 | Εργασιακά
Ερωτήσεις-Απαντήσεις για νέες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ
Ακριβώς 9 ημέρες πριν εκπνεύσει το 2018 και οι εκκρεμότητες παραμένουν για τις νέες επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που πρέπει να καταβληθούν . Ο reporter απευθύνθηκε σε κορυφαίους εργατολόγους της Χώρας και ετοίμασε ένα αφιέρωμα ερωτήσεων-απαντήσεων για όλους όσους έχουν απορία για τις συντάξεις και τα εφάπαξ που έχουν να λαμβάνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ερ: Τι αναμένεται να συμβεί στην καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη του 2018 την μεθεπόμενη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου;

Απ: Περισσότερες από 9.000 νέες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ  βοηθήματα πληρώνονται έως την Πρωτοχρονιά. Την επόμενη Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 καταβάλλονται  όλες οι επικουρικές του Ιανουαρίου 201. Συνολικά θα εξοφληθούν 7.365 νέες συντάξεις.

Ερ: Ποιο είναι το βασικό κριτήριο για την αποδέσμευση των επικουρικών και των εφάπαξ;

Απ: Οι αιτήσεις απονομής εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης εξετάζονται από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης  και Εφάπαξ Παροχών, με κριτήριο την ημερομηνία παραλαβής της συνταξιοδοτικής πράξης

Ερ: Ποιες αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις θα ικανοποιηθούν αυτή η περίοδο μέχρι το τέλος του 2018;

Απ: Ολες αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το 2015 και μετά. Περίπου 5.135 επικουρικές συντάξεις απονέμονται σε πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ ακολουθούν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι του πρώην ΤΕΑΔΥ με 1.412 νέες συντάξεις.

Ερ: Τι θα γίνει με την καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων;

Απ: Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται ανάλογα με το πότε υπέβαλαν την αίτησή τους.

Ερ: Πως υπολογίζονται εν γένει οι επικουρικές συντάξεις;

Απ: Οι παροχές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις καταβληθείσες εισφορές  και το ύψος των απονεμόμενων συντάξεων είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ηλικία του συνταξιούχου και τις συσσωρευμένες εισφορές του.

Ερ: Τι ισχύει ως προς το ακατάσχετο του εφάπαξ;

Απ: Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν κάποιος χρωστά στο Δημόσιο, το εφάπαξ του δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%.

Ερ: Γιατί παρατηρούνται μειώσεις στο ποσό του εφάπαξ;

Απ: Οι περικοπές της τάξεως του 18,5% έως 22,3% είναι αποτέλεσμα του νόμου 4387/2016 με τον οποίο προβλέφθηκε η άτοκη επιστροφή  των εισφορών, αντί εφάπαξ, για τα έτη που έχουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά.

Ερ: Τι πρέπει να προσέξει κανείς για να λάβει όσο το δυνατόν υψηλότερο εφάπαξ;

Απ: Οσο αργότερα εξέρχεται κάποιος στη σύνταξη, τόσο λιγότερο εφάπαξ θα λάβει, καθώς θα αυξάνεται το διάστημα κατά το οποίο θα λαμβάνει ατόκως τις εισφορές που απέδωσε.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 23 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.