ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καρέλλας (ΓΓ Πρόνοιας): Mηνιαία καταβολή αναπηρικών επιδομάτων από τον Απρίλιο

14:06 - 11 Ιαν 2019 | Εργασιακά
Καρέλλας (ΓΓ Πρόνοιας): Mηνιαία καταβολή αναπηρικών επιδομάτων από τον Απρίλιο
Mηνιαία καταβολή αναπηρικών επιδομάτων από τον Απρίλιο προανήγγειλε ο ΓΓ Πρόνοιας, Δ. Καρέλλας.

Όπως είπε ο κ. Καρέλλας, «μαζέψαμε τα κύρια επιδόματα ήδη στον ΟΠΕΚΑ και αυτό σημαίνει δύο πράγματα»:

·         καλύτερος έλεγχος των προϋπολογισμών

·         πίστωση των επιδομάτων κάθε μήνα, ειδικά για τα αναπηρικά

«Θα μας δώσετε λίγη ανοχή ακόμη ... τον Μάρτιο θα γίνει για (σ.τ.σ. τα επιδόματα που αντιστοιχούν για) τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και από εκεί και πέρα θα γίνεται κανονικά κάθε μήνα», κατά συνέπεια από τον Απρίλιο «μπαίνουμε σε μία κανονικότητα μηνιαία, με συγκεκριμένη ημερομηνία όπως όλα τα άλλα επιδόματά μας (παιδιού, ΚΕΑ, κτλ).

Πέρα από τα αναπηρικά επιδόματα (για περίπου 170.000 άτομα), που στο παρελθόν έδιναν οι Δήμοι, στον ΟΠΕΚΑ πέρασαν από πέρυσι και τα διατροφικά επιδόματα (για ακόμη 18.000-20.000 δικαιούχους) που έδιναν οι Περιφέρειες, σημείωσε ο ίδιος.

«Έχουν απλοποιηθεί πάρα πολύ τα πράγματα»

Ο κ. Καρέλλας τόνισε ότι απολύτως τίποτε δεν αλλάζει ούτε στα ποσοστά αναπηρίας ούτε στο ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι, «αυτό που θα αλλάξει προοπτικά είναι αυτό που ήδη κάνουμε σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Τρέχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα αλλαγής διαδικασιών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε όποιος θέλει να κάνει αίτηση αντί να πηγαίνει πέντε-έξι φορές να εμφανίζεται κάπου μόνο δύο φορές:

·         στον θεράποντα ιατρό του, που συντάσσει ηλεκτρονικό φάκελο και τον περνάει στο σύστημα

·         στο ΚΕΠΑ, μπροστά στην Επιτροπή

«Η απόφαση της Επιτροπής πηγαίνει κατευθείαν στον ΟΠΕΚΑ και αυτός πληρώνει από τον επόμενο μήνα», διευκρίνισε ο κ. Καρέλλας, «έχουν απλοποιηθεί πάρα πολύ τα πράγματα».

Εντός Φεβρουαρίου το νέο πλαίσιο για ανασφάλιστους υπερήλικες

Σε άλλο σημείο, διευκρίνισε ότι στον ΟΠΕΚΑ έχει περάσει και η καταβολή ενός τύπου «σύνταξης» σε ανασφάλιστους μη συνταξιοδοτούμενους υπερήλικες. «Το θέμα είναι άλλο ... κάποιος που παίρνει το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα και είναι μόνος του, δεν μπορεί να πάρει τίποτε άλλο. Ταυτόχρονα, αν ο ίδιος παίρνει επίδομα ενοικίου από τον Δήμο ... δεν μπορεί να πάρει και τα δύο. Πρέπει να κάνουμε έναν συγκερασμό, να βγει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για αυτόν τον άνθρωπο, γιατί δεν θέλουμε να τον δούμε στον δρόμο προφανώς, ή να αρρωσταίνει και να μην μπορεί να υποστηρίξει την κατάστασή του ... Θα τελειώσουν και αυτά ... υποθέτω στα μέσα Φεβρουαρίου. Πρέπει να φτιάξουμε λιγάκι το νομοθετικό πλαίσιο».

«Πραγματική κοσμογονία στον χώρο της πρόνοιας»

Αναφερόμενος στην κινδυνολογία της αντιπολίτευσης για μεγάλες μειώσεις, ο ίδιος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «στο υπουργείο γελάμε, αλλά για τον κόσμο που ακούει και τρομοκρατείται προφανώς δεν είναι κάτι αστείο ... το ξαναλέω άλλη μία φορά ... παραλάβαμε το 2015 ψηφισμένο προϋπολογισμό για την πρόνοια στα 789.7 εκατ. ευρώ ... για το 2019 έχουμε 3,268 δισ. ευρώ ... σε συνθήκες κρίσης τον αυξήσαμε κατά 313%-314%. Μας είπαν ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης "δεν θα βγει πέρα", ήδη από 760 εκατ. ευρώ πέρυσι το πάμε στα 850 εκατ. ευρώ ... το οικογενειακό επίδομα που έγινε επίδομα παιδιού με νέα φιλοσοφία, από 650 εκατ. ευρώ, πέρυσι ήταν 910 εκατ. ευρώ και φέτος 960 εκατ. ευρώ. Τα επιδόματα των ΑΜΕΑ είναι 730 εκατ. ευρώ. Έχουμε τα σχολικά γεύματα ... το επίδομα στέγασης για το οποίο τελειώνουν τα τελευταία "καλαφατίσματα" στην πλατφόρμα, θα είναι ηλεκτρονικό, ο πολίτης θα έχει την βοήθεια του Κέντρου Κοινότητας, κτλ.».

«Έχει γίνει πραγματική κοσμογονία στον χώρο της πρόνοιας, οι άνθρωποι ως τώρα ήταν όμηροι των φημών, του φίλου, του βουλευτή, του υπουργού, του δημάρχου. Τώρα, όλα αυτά έχουν φύγει από τη μέση, από το σπίτι του ο καθένας πατάει ένα κουμπί και ξέρει τι δικαιούται και αυτό το παίρνει», όπως τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.