ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρούτσης: Εργάνη ΙΙ και νέο ασφαλιστικό από τη νέα χρονιά

19:58 - 14 Νοε 2019 | Εργασιακά
Βρούτσης: Εργάνη ΙΙ και νέο ασφαλιστικό από τη νέα χρονιά
Στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, στις εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στις συντάξεις εκατομμυρίων ασφαλισμένων, που έρχονται από το 2020, καθώς και στους κυβερνητικούς στόχους για τη μείωση της ανεργίας αναφέρθηκε από το βήμα του Thessaloniki Summit ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ασφαλιστικό

Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε πως από τον Ιανουάριο του 2020 που θα κατατεθεί προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα ενσωματώνει τις αποφάσεις του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, θα αλλάξουν όλα στις εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στις συντάξεις εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

«Η Ελλάδα θα έχει το καλύτερο ασφαλιστικό στην Ευρώπη» ανέφερε, τονίζοντας πως θα υπάρχει ελευθερία επιλογών ασφαλιστικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αντίθετα με ότι ισχύει σήμερα, που οι εισφορές εξαρτώνται από το εισόδημα των επαγγελματιών.

Μείωση της ανεργίας

Αναφορικά με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «φιλόδοξός μας στόχος είναι η μείωση της ανεργίας στο 15% στο πλαίσιο υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2020, από 19,3% που ήταν το 2018». Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει ώστε ο δείκτης που μετρά την ανεργία να αφορά σύντομα σε μονοψήφιο ποσοστό «όσο το δυνατόν πιο σύντομα» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στο 8,2%. Φιλόδοξος στόχος αλλά έχουμε αποδείξει ότι αυτό θέτουμε το πετυχαίνουμε».

Όπως διευκρίνισε, η επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου για τη μείωση της ανεργίας, «δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση. Θα γίνει από εσάς από την επιχειρηματική κοινότητα και πρέπει».

Αδήλωτη εργασία

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην αδήλωτη εργασία, τονίζοντας πως μέσα σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει αναπροσαρμογή των προστίμων για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στα σχέδια του υπουργείου είναι η μείωση του προστίμου των 10.500 ευρώ στα 2.000 ευρώ, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, αν ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών. Ειδικά, στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών, το προβλεπόμενο πρόστιμο για αδήλωτη εργασία μειώνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, αντί 10.500 ευρώ που ισχύει.

ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «τώρα κάνουμε δομική αλλαγή, φέρνουμε αυτό το καινοτόμο εργαλείο που δεν υπάρχει -πουθενά στην Ευρώπη», με στόχο -μεταξύ άλλων- «να διευκολύνει επιχειρηματικότητα μέσα από την ευελιξία που θα φέρει μέσα από τα νέα έντυπα, η νομοθεσία θα έρθει τον Νοέμβριο».

Όπως εξήγησε, στον πυρήνα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ «θα βρίσκεται για πρώτη φορά το ψηφιακό ωράριο από την 1/1/2020 και τον Μάρτιο του 2020 θα βάλουμε την κάρτα του εργαζομένου στο ελληνικό γίγνεσθαι, ξεκινώντας από τους τομείς των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ». Όλα αυτά, όπως επισήμανε, τακτοποιούν και ενισχύουν τα ασφαλιστικά έσοδα, στηρίζουν και θωρακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.