ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρούτσης:Η πτώση της ανεργίας φανερώνει τη βελτίωση της αγοράς εργασίας

13:55 - 09 Ιαν 2020 | Εργασιακά
Βρούτσης:Η πτώση της ανεργίας φανερώνει τη βελτίωση της αγοράς εργασίας
«Τα συνεχόμενα θετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι οι πολιτικές της νέας Κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς βελτιώνοντας συνεχώς την αγορά εργασίας μέσω της αυξανόμενης ενίσχυσης της απασχόλησης, λόγω των θετικών προσδοκιών αλλά και των νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων που σταδιακά εφαρμόζονται».

Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο του 2019 και για τέταρτο στη σειρά μήνα, το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση και ανήλθε στο 16,6% έναντι 18,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε στην ανακοίνωσή του:

«Τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη συνεχή πτώση της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019, όσο και τα ετήσια στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ 2019 για την αύξηση της συνολικής απασχόλησης κατά 127.644 θέσεις εργασίας, φανερώνουν τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας, λόγω των θετικών προσδοκιών, αλλά και των νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων που σταδιακά, υπεύθυνα και αποφασιστικά εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει, μεταξύ άλλων, για το 2020 δύο βασικούς στόχους: α. Την επίτευξη ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ για το έτος 2020 που θα επιδράσει θετικά στην απασχόληση κατά 1,8% και β. την μείωση της ανεργίας στο 15% ως το τέλος του 2020, σύμφωνα με την Έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανάσχεσης της ανεργίας και βελτίωσης της συνολικής απασχόλησης. Επιπλέον, για το στρατηγικό στόχο της αποκατάστασης της ισορροπίας στην αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση της πλήρους απασχόλησης, προχωρούμε σε καινοτόμες παρεμβάσεις: Στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους μόνο για όσους εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, στην προσαύξηση 12% στην υπέρβαση των συμφωνηθεισών ωρών μερικής απασχόλησης αλλά και σε διαρθρωτικές αλλαγές στο νέο πίνακα κυρώσεων και ποινών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επιβάλλοντας πολύ βαρύτερες κυρώσεις ειδικά στην περίπτωση της αδήλωτης υπέρβασης του συμφωνηθέντος ωραρίου μερικής απασχόλησης.

Οι παραπάνω δράσεις, συνδυαστικά με την ευρύτερη οικονομική πολιτική των ελαφρύνσεων στην φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, την απλοποίηση, διαφάνεια και αποδοτικό έλεγχο των κανόνων της αγοράς εργασίας, τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το νέο ευνοϊκό ασφαλιστικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των μεγάλων επενδύσεων, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μία πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη, με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης και περαιτέρω αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

Το 2020 ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για μία πραγματική στροφή της χώρας στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη».

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,6% η ανεργία τον Οκτώβριο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.