ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ΣτΕ η «μάχη» των αναδρομικών- Ενδεχόμενη δημοσιονομική «βόμβα»

09:00 - 10 Ιαν 2020 | Εργασιακά
Στο ΣτΕ η «μάχη» των αναδρομικών- Ενδεχόμενη δημοσιονομική «βόμβα»
Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή (9/1) στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η «μητέρα των μαχών» για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Ξεκινάει στο ΣτΕ η «μάχη» των αναδρομικών- Ενδεχόμενη δημοσιονομική «βόμβα»           

Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή (9/1) στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η «μητέρα των μαχών» για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Πρόκειται για διεκδικήσεις που αφορούν αναδρομικά που δεν έλαβαν (μέχρι 12-5-2016), καθώς και για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, τα οποία οι συνταξιούχοι έλαβαν τελευταία φορά το 2012, με τις ρυθμίσεις του δευτέρου μνημονίου.

Η εκδίκαση από το ΣτΕ έχει εξαιρετικά μεγάλο δικαστικό, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις. Ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί άλλωστε, θα κριθεί και το αν θα αλλάξουν τα δημοσιονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού της χώρας ή όχι.

Η εκδίκαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων γίνεται έπειτα από αίτηση που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ στις 15 Νοεμβρίου του 2019.

Οι αναδρομικές διεκδικήσεις 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων αποτελούν δημοσιονομική βόμβα μεγατόνων, καθώς ο συνολικός λογαριασμός των διεκδικήσεων υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 26 δισ. ευρώ.

Κυβέρνηση: Έχουμε σχέδιο ό,τι κι αν συμβεί

Όπως προαναφέραμε, πάντως, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να τονίζει πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο «κάλυψης» του δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει σε περίπτωση που το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση της οποιασδήποτε ανατροπής στα δημοσιονομικά, η οποία θα προκληθεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα δημιουργήσει παράπλευρες συνέπειες στους δημοσιονομικούς μας στόχους, δηλαδή θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε μια μόχλευση των δημοσιονομικών μας μεγεθών. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος που θα μας οδηγήσει σε αναγκαία μετατροπή. Θα αναγκαστούμε να κάνουμε περικοπές από προβλεπόμενα κονδύλια για να αποκατασταθεί η ισορροπία σε σχέση με τη συμμόρφωσή μας με τις δικαστικές αποφάσεις.

Είναι κάτι που μεσοπρόθεσμα θα μας δημιουργήσει δημοσιονομική αναταραχή, παρά ταύτα επειδή οι προβλέψεις τις οποίες έχουμε είναι θετικές, έχουμε την αίσθηση ότι θα απορροφήσουμε τον κραδασμό», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η πιλοτική δίκη εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του έτους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:47 - 10 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.