ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρούτσης: Εφάπαξ θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

11:25 - 19 Ιαν 2020 | Εργασιακά
Βρούτσης: Εφάπαξ θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους
Το νέο ασφαλιστικό παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους από 1ης Οκτωβρίου 2019, εφάπαξ σε μία δόση.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το νέο ασφαλιστικό θα είναι απλό, ασφαλές και απόλυτα βιώσιμο έως το 2070, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπονται αυξήσεις για όσους ολοκληρώσουν τον ασφαλιστικό τους βίο από τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας και 1 ημέρα.

Η δεύτερη κατηγορία δικαιούχων που καλύπτει το νέο ασφαλιστικό που, όπως είπε ο κ. Βρούτσης θα τεθεί σε διαβούλευση έως την Τρίτη, αφορά εκτός των μελλοντικών συνταξιούχων και όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Και αυτοί θα πάρουν επίσης αυξήσεις, είπε ο κ. Βρούτσης.

Καμία μείωση στις συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το νέο ασφαλιστικό δεν εμπεριέχει καμία μείωση των συντάξεων, ενώ οι ωφελημένοι θα αγγίξουν το 1 εκατομμύριο, προσθέτοντας ότι ο επανυπολογισμός θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στο Πάσχα.  Παράλληλα, από τα μέσα του 2020 δεν θα υπάρχει καμία απλήρωτη σύνταξη. 

Επιπλέον, επανέρχεται στο 70% η σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο κ. Βρούτσης.

«Όσες συντάξεις είχαν κοπεί, επανέρχονται»

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι «όσες συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 και είχαν κοπεί και αυτές επανέρχονται». Σύμφωνα με τον ίδιο η μεσοσταθμική αύξηση είναι 95 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα πιο ακραία παραδείγματα στα 250 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αναδρομικότητα θα είναι από την 1η Οκτωβρίου ενώ περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα είπε «πρώτα έρχεται ο νόμος στη Βουλή, βγαίνει το ΦΕΚ και από τότε πρέπει να γίνει επανυπολογισμός σε όλες τις συντάξεις και τότε όλα τα αναδρομικά θα καταβληθούν εφάπαξ σε μια δόση».

Για το νέο ασφαλιστικό μίλησε το πρωί του Σαββάτου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει δρομολογηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο και όπως είπε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και μέσα στο 2020. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στο επίπεδο των 700 ευρώ μέσα σε μια τριετία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.