ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε και πόσο αναμένεται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

08:16 - 06 Φεβ 2020 | Εργασιακά
Πότε και πόσο αναμένεται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός
Στα τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, μια διαδικασία που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι στοχεύει σε αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ πρόσφατα και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο μίας αύξησης, που θα συνδέεται με τους ρυθμούς της παραγωγικότητας.

Ο επίσημος στόχος στον προϋπολογισμό κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% το 2020, ενώ η ΤτΕ και άλλοι οργανισμοί κατεβάζουν ελαφρώς τον πήχη στο 2,2% με 2,5%. Με βάση αυτά τα δεδομένα το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού τοποθετείται κοντά στο 5%. Εάν επιβεβαιωθούν θα μιλάμε για μία αύξηση της τάξης των 32 ευρώ στα 682 ευρώ.

Ποιους επηρεάζει η αύξηση

Άμεσα ενδιαφερόμενοι περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού. 

Με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών.

Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων που με την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ακολούθησαν την ανιούσα, από 1/1/2020 έχουν αποσυνδεθεί από την αύξηση του κατώτατου μισθού και επομένως δεν επηρεάζονται.

Η διαδικασία

Η τριμελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης (ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας) πρέπει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς (ΤτΕ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ καθώς και τα ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ) ώστε να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Οι εκθέσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου στην επιτροπή διαβούλευσης, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει τον φάκελο στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Οι τελευταίοι θα υποβάλουν υπόμνημα με τις θέσεις τους. Η επιτροπή συγκεντρώνει εκθέσεις και υπομνήματα και τα κοινοποιεί έως τις 15 Απριλίου.

Στις 30 Απριλίου, το σύνολο των στοιχείων θα αποσταλεί στον Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό πόρισμα διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή επιτροπή σοφών. Το πόρισμα θα σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας έως 31 Μαΐου.  Ο υπουργός Εργασίας λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ύψος της αύξησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.