ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό

21:14 - 15 Φεβ 2020 | Εργασιακά
Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό
Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το νέο κατώτατο μισθό, με τη συμμετοχή επιστημονικών, ερευνητικών και άλλων φορέων.

Οι φορείς θα επωμισθούν με τη σύνταξη της έκθεσης, η οποία θα υποβληθεί την 31η Μαρτίου, για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Το χρονοδιάγραμμα

Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου, μπορεί να αποκλίνει από τις εκθέσεις που υποβάλλονται.

Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.

Τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και οι εργοδότες δεν αποκλείουν μια αύξηση για φέτος της τάξεως του 4-5%, δηλαδή αύξηση από 26 ως 32 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 – 682 ευρώ.

Η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί από τους φορείς που θα συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις. Ωστόσο παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ σε βάθος τριετίας.

Ποιους επηρεάζει η αύξηση

Άμεσα ενδιαφερόμενοι περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού. 

Με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών.

Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων που με την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ακολούθησαν την ανιούσα, από 1/1/2020 έχουν αποσυνδεθεί από την αύξηση του κατώτατου μισθού και επομένως δεν επηρεάζονται.

Μητσοτάκης: Η δέσμευση για αύξηση ΑΕΠ και αύξηση μισθών ισχύει

Με αφορμή τη συζήτηση για τα εργασιακά στη Βουλή την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, προέβη στις εξής δηλώσεις αναφορικά με τον κατώτατο μισθό:

«Για επίλογο διάλεξα μια μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μια ιστορία που έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης απο τον ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτατος μισθός αλά ΣΥΡΙΖΑ. Το 2013 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου. Ως αντιπολίτευση κ. Τσίπρα μιλούσατε για εργασιακή γαλέρα και μεσαίωνα. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε ούτε την σκίσατε ούτε την εφαρμόσατε. Την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να αυξήσατε το κατώτατο μισθό. Το θυμηθήκατε προεκλογικά και σήμερα μας ρωτάτε αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο που εμείς ψηφίσαμε. Ο 4172 θα εφαρμοστεί. Προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Με βάση τη διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβουλιο και το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου λαμβάνεται η απόφαση. Η δέσμευσή μου για αύξηση ΑΕΠ και αύξηση μισθών ισχύει. Υπομονή μέχρι τέλους Ιουνίου».

Τσίπρας: Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προέβαλε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και κατά 7,5% το 2021.

Σημείωσε πως «αυτή ήταν η πρότασή μας και προεκλογικά. Δεν κάνουμε επικοινωνιακά παιχνίδια, όπως μας κατηγορείτε. Αντίθετα, εσείς προεκλογικά λέγατε ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης. Προβλέπατε ανάπτυξη 4%, συνεπώς υποσχεθήκατε αύξηση 8%. Αφού δεν πιάνετε το στόχο της ανάπτυξης, τουλάχιστον δεσμευθείτε για αύξηση κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 5,6%, σε ποσοστό δηλαδή διπλάσιο της ανάπτυξης 2,8% που προβλέπεται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.