ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Γονικές άδειες και τηλεργασία μετά το κλείσιμο των σχολείων

08:53 - 11 Μαρ 2020 | Εργασιακά
Κορονοϊός: Γονικές άδειες και τηλεργασία μετά το κλείσιμο των σχολείων
Επιπλέον μέτρα διευκόλυνσης των πολιτών λαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, μετά την απόφαση για κλείσιμο των παιδικών σταθμών και των σχολείων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Το κλείσιμο των σχολείων δημιουργεί νέα δεδομένα για μία μεγάλη κατηγορία πολιτών, που εργάζονται και παράλληλα έχουν παιδιά που κανονικά το πρωί τα άφηναν είτε στον παιδικό σταθμό είτε στο σχολείο.

Υπολογίζεται πως οι εργαζόμενοι γονείς αγγίζουν το 1 εκατομμύριο και πρέπει να υπάρξουν μέτρα διευκόλυνσής τους. Έτσι, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, που υποστήριζαν τα ευέλικτα ωράρια και την τηλεργασία, έρχονται και νέες παρεμβάσεις.

Μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να κλείσουν τα σχολεία, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης, κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Θεοδωρικάκος, έπιασαν δουλειά και προωθούν ένα σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- χορήγηση άδειας (έως 15 ημερών) για τη μητέρα ή/και για τον πατέρα

- ηλικιακό όριο του μαθητή τα 15 έτη, προκειμένου να δοθούν άδειες για γονείς μαθητών δημοτικού και γυμνασίου. Δεν θα εξετάζεται αν έχουν μεγαλύτερα αδέλφια κλπ, αλλά δεν θα καλύπτει γονείς παιδιών στο Λύκειο.

- το Δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος από το κόστος για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού. Το υπόλοιπο κόστος θα επιμεριστεί μεταξύ του εργαζόμενου (αφαιρώντας μέρες από την κανονική άδεια) και του εργοδότη με καταβολή των αποδοχών για ένα μέρος της άδειας -πέραν της επιδότησης από το κράτος για ένα μέρος της άδειας.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου ακόμα βρίσκονται υπό επεξεργασία και οι τελικές ανακοινώσεις των υπουργών την Τετάρτη αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Να σημειώσουμε ακόμα πως το υπουργείο Εργασίας είχε την Τρίτη συνάντηση και με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ,ΣΕΒΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ), με τους οποίους συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα 718 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που ενδεχομένως να αναγκαστούν να κλείσουν για κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι ήδη, οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ταχθεί υπέρ της ευέλικτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου -εφόσον απαιτηθεί- να εφαρμοστεί σχέδιο εκ περιτροπής απασχόλησης και στο Δημόσιο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.