ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπουργείο Εργασίας: Τα μέτρα για ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες

15:18 - 18 Μαρ 2020 | Εργασιακά
Υπουργείο Εργασίας: Τα μέτρα για ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες
Ρήτρα μη απόλυσης είναι η προϋπόθεση, ώστε να λάβουν οι επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την Τετάρτη το μεσημέρι η κυβέρνηση. Κι αυτό καθώς τα μηνύματα που έλαβε από την επεξεργασία των δεδομένων της αγοράς εργασίας από την ΕΡΓΑΝΗ ήταν άκρως ανησυχητικά. καθώς γρήγορα διαπιστώθηκε πως είναι οι εργοδότες που έσπευσαν να μειώσουν τις θέσεις εργασίας ή να προχωρήσουν σε καταχρηστικές συμπεριφορές τους ήταν πολλοί. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε μάλιστα τραγική την εικόνα στην αγορά Εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εργάνης, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Είναι ενδεικτικό ότι «εν χορώ» και τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη που παρουσίασαν το νέο πακέτο μέτρων τόνισαν ότι έχει ως βασική προϋπόθεση να μην υπάρξουν απολύσεις από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτό. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό μπορούν να λάβουν κρατική ενίσχυση, μόνο στην περίπτωση που διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

«Η κρίση ήρθε για να περάσει. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, στο τέλος της κρίσης η κοινωνία να είναι όρθια και ζωντανή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.

«Ερχόμαστε να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Θέλω να τονίσω ότι, δυστυχώς η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική, έως τραγική. Οι επιχειρηματίες να μην προχωρούν αναίτια σε απολύσεις, ούτε λόγω πανικού. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Τη μάχη αυτής της πρωτοφανούς κρίσης πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

Συγκεκριμένα, για το θέμα των απολύσεων υπογράμμισε: «Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη».

Σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης προβλέπονται τα εξής:

·         Για ανέργους , για τους μακροχρόνια  ανέργους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής καταβολής επιδόματος ανεργίας για δυο επιπλέον μήνες σε όλους όσοι το δικαίωμα επιδότησης και αυτό λήγει την 31η Μαρτίου. Δηλαδή οι εν λόγω θα επιδοτηθούν μέχρι και 31 Μαίου.

·         Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ότι η πληρωμή των ατομικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου αναστέλλεται για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Οι εισφορές Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Αναστέλλονται οι εισφορές του επόμενου μήνα.

·         Για επιχειρήσεις και εργοδότες προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται καθώς και αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε Ταμεία για 3 μήνες σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

·         Υπάρχει επίσης πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και θέσπιση μέτρων για απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας.

·         ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ θα εξυπηρετούν ηλεκτρονικά τους πολίτες, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η αυτόματη ανανέωση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας στους δικαιούχους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.