ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deloitte: Μέτρα για οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας

16:08 - 23 Μαρ 2020 | Εργασιακά
Deloitte: Μέτρα για οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας
Στο πλαίσιο λήψης κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 και τον περιορισμό της διάδοσής του, έχει θεσπιστεί μία σειρά νομοθετικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΦΕΚ Α’ 55/11.03.2020), προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας.

Οι αναλυτές της Deloitte υπογραμμίζουν τα σημαντικότερα μέτρα που περιλαμβάνει η ΠΝΠ:

1 Η αναστολή της υποχρέωσης καταχώρησης εκ μέρους του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της υπερεργασίας και της νόμιμης, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακής απασχόλησης. Κατά το διάστημα εφαρμογής των παραπάνω μέτρων, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει συγκεντρωτικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα. Η γνωστοποίηση θα πρέπει να λάβει χώρα κατά το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

2 Η δυνατότητα του εργοδότη να αποφασίσει την εφαρμογή συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας.

3 Η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους γονείς. Η άδεια ειδικού σκοπού δηλώνεται υποχρεωτικώς στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και έχει ελάχιστη διάρκεια τρεις (3) ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος κάνει χρήση μιας (1) ημέρας από την κανονική του άδεια για κάθε τρεις (3) ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού. Η ανωτέρω άδεια μπορεί να ληφθεί από 12.03.2020 και μέχρι τις 10.4.2020. Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα δύο τρίτα (2/3) καλύπτονται από τον εργοδότη, και το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό. 

4 Η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις για τους απασχολούμενους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν έκδοσης υπουργικής απόφασης.

5 Θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης.

6 Οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά διακοπεί, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

7 Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας

8 Η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων ακόμη και σε επιχειρήσεις που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του Υπουργού Εργασίας για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος των θεσπισμένων για τον κορωνοϊό μέτρων. Προϋποτίθεται, βέβαια, ότι η υπερωριακή απασχόληση δεν υπερβαίνει τα νόμιμα ανώτατα όρια ημερησίως

9 Η λειτουργία κατά τις Κυριακές και λοιπές αργίες των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών για χρονική περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την 14η Μαρτίου 2020. Προϋποτίθεται, βέβαια, πως τηρούνται τα κατά το νόμο προβλεπόμενα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους ειδικούς της Deloitte:

Ηλίας Κοϊμτζόγλου Legal Partner [email protected] Τηλ.: 210 6781291, Κιν: 6946789080

Μαρία Τρακάδη Tax & Legal Leading Partner [email protected] Τηλ.: 210 6781260, Κιν: 6945855316

Θωμάς Λεβέντης Tax Partner [email protected] Τηλ.: 210 6781262, Κιν: 6948681708

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.