ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kρατική επιδότηση για το δώρο Πάσχα- Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει

11:36 - 30 Μαρ 2020 | Εργασιακά
Kρατική επιδότηση για το δώρο Πάσχα- Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει
Νέες διευκρινίσεις σχετικά με την καταβολή του δώρου Πάσχα και τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση διασφαλίζει την κατανομή του σε όλους τους εργαζομένους έδωσαν τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργού.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του "πακέτου Απριλίου" για τη στήριξη της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσαν ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά σε όλους τους εργαζομένους.

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει και δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν κανονικά το δώρο στις προβλεπόμενες από το νόμο ημερομηνίες. Μέχρι δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη.

Από εκεί και πέρα οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα μέτρα, θα μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα, όποτε μπορέσουν. Από τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι το καλοκαίρι.

Νεότερες διευκρινίσεις ήρθαν για όσους εργαζομένους βρίσκονται ή θα βρεθούν σε αναστολή εργασίας. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, οι εργαζόμενοι αυτοί επίσης θα λάβουν ολόκληρο το δώρο με τη συνδρομή του κράτους.

Το δώρο Πάσχα σε αυτή την περίπτωση θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, αλλά το τμήμα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες θα καταβληθεί από τον κρατικό υπολογισμό.

Δηλαδή, ο εργοδότης θα πρέπει να καλύψει το ποσοστό του δώρου που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο που έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας.  Το υπόλοιπο ποσοστό που προκύπτει από το χρονικό διάστημα στο οποίο κάποιος βρίσκεται σε αναστολή, δεν θα πληρώνεται από την επιχείρηση, αλλά θα καλύπτεται από το κράτος.

Συνεπώς, ο εργοδότης δεν επιβαρύνεται με το ποσοστό που αναλογεί στο διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε αναστολή, αλλά και ο εργαζόμενος δεν χάνει αυτό το ποσοστό του δώρου, καθώς θα καλυφθεί από το κράτος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.