ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποζημίωση Μαΐου:Ποιοι θα πάρουν 534€, σε ποιους θα δοθεί αναλογικά

08:00 - 13 Μαϊ 2020 | Εργασιακά
Αποζημίωση Μαΐου:Ποιοι θα πάρουν 534€, σε ποιους θα δοθεί αναλογικά
Δύο θα είναι τα «κύματα» πληρωμών της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, για τον μήνα Μάιο. Το πρώτο αφορά εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για ολόκληρο τον μήνα και το δεύτερο για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που άνοιξαν ή ανοίγουν σταδιακά μέσα στο μήνα.

Αναλυτικά:

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν τον Μάιο

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις - εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τον Μάιο 2020 με εντολή δημόσιας αρχής.

Για τον μήνα Μάιο το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού διαμορφώνεται στα  534 ευρώ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις - εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεων τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους. Για την περίπτωση των εργαζομένων δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Προθεσμίες και πληρωμές

Οι σχετικές δηλώσεις των επιχειρήσεων – εργοδοτών μπορούν να υποβάλλονται από την 18.5.2020 έως και την 31.5.2020 και να αφορούν το διάστημα από 1.5.2020 έως και την 31.5.2020. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεων τους από 19.5.2020 έως και 1.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιηθεί από 5.6.2020 έως 10.6.2020.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν το μήνα Μάιο

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε παράταση αναστολής μέχρι και την ημερομηνία της επαναλειτουργίας της επιχείρησης - εργοδότη τους, κατά το μήνα Μάιο, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής αυτής, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες.

Ειδικότερα:

Στιγμιότυπο οθόνης 154

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Για επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020, που ορίζονται βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεων τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», βεβαιώνοντας τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή μέχρι την ημερομηνία της επαναλειτουργία τους, εντός του μήνα Μαΐου 2020, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης.

Επίσης, δηλώνουν την ημερομηνία της επαναλειτουργίας τους καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους. Για την περίπτωση των εργαζομένων δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Προθεσμίες και πληρωμές

Οι σχετικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1.6.2020 έως και την 7.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.