ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα 534€: Έναρξη αιτήσεων για όσους δεν «άνοιξαν» τον Μάιο

07:08 - 18 Μαϊ 2020 | Εργασιακά
Επίδομα 534€: Έναρξη αιτήσεων για όσους δεν «άνοιξαν» τον Μάιο
Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, η πρώτη φάση των δηλώσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού που αντιστοιχεί στο μήνα Μάιο. Πρόκειται για το επίδομα, συνολικού ύψους 534 ευρώ που αφορά επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν θα σηκώσουν ρολά μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ειδικότερα, δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις - εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τον Μάιο 2020 με εντολή δημόσιας αρχής.

Για τον μήνα Μάιο το ποσό διαμορφώνεται στα  534 ευρώ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Διαδικασία λήψης

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις - εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεων τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.

Για την περίπτωση των εργαζομένων δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Προθεσμίες

Οι σχετικές δηλώσεις των επιχειρήσεων – εργοδοτών μπορούν να υποβάλλονται από σήμερα, 18.5.2020, έως και την Κυριακή, 31.5.2020, και να αφορούν το διάστημα από 1.5.2020 έως και την 31.5.2020.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεων τους από 19.5.2020 έως και 1.6.2020.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιηθεί από 5.6.2020 έως 10.6.2020.

Υπενθυμίζεται ότι για εργαζόμενους που ανήκουν σε επιχειρήσεις που άνοιξαν μέσα στον Μάιο το χρονοδιάγραμμα δηλώσεων είναι διαφορετικό και το ποσό αλλάζει ανάλογα με την ημερομηνία κατά την οποία επέστρεψαν στην εργασία τους.

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.