ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Διατηρούνται θέσεις εργασίας, χάνεται το 20% των μισθών

11:22 - 21 Μαϊ 2020 | Εργασιακά
Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Διατηρούνται θέσεις εργασίας, χάνεται το 20% των μισθών
Μειωμένους μισθούς αναμένεται να δουν όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στον Μηχανισμό Ενίσχυσης Απασχόλησης που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση με το όνομα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ". Ο Μηχανισμός αυτός δημιουργείται για να μη γίνουν απολύσεις και πράγματι επιτρέπει στους εργαζομένους να διατηρήσουν την εργασία τους, αλλά με μειωμένες αποδοχές.

Μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασία πληρώνοντας το μισό μισθό τους και το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού. Συνεπώς, προκύπτει για τους εργαζόμενους μία απώλεια εσόδων περίπου 20%. 

Όπως έχουμε γράψει στο Reporter πρόκειται ουσιαστικά για τo γερμανικό μοντέλο Κurzarbeit που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν στο μισό τις ώρες εργασίας των εργαζομένων και να τους καταβάλλουν κατά συνέπεια το ήμισυ του μισθού. Το κράτος καλύπτει για τον εργαζόμενο το 60% του μισθού που χάνεται. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα για τους εργαζομένους σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασίας.

Ο ελληνικός Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με επέκταση της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.

Ο μηχανισμός θα αφορά εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Σχέση εργασίας

Να σημειωθεί πως το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων  επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους  πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η  από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.