ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μειωμένες τις συντάξεις Ιουνίου

14:58 - 22 Μαϊ 2020 | Εργασιακά
Γιατί χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μειωμένες τις συντάξεις Ιουνίου
Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις έφεραν μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Αυτή την εξήγηση δίνει το υπουργείο Εργασίας στο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι που ξεκίνησαν την Παρασκευή να πληρώνονται τις συντάξεις Ιουνίου με βάση τον ΑΜΚΑ τους, είδαν μειωμένα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταγγελίες, οι μειώσεις ξεκινούν από 2 ευρώ και φθάνουν έως και τα 20.

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως η αύξηση των επικουρικών συντάξεων σε εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογίας του εισοδήματος των συνταξιούχων. Ένα μέρος της αύξησης αυτής πέρασε και στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να φανούν σήμερα μειωμένες σε κάποιους από τις 250.000 συνταξιούχους, που θα δουν στις 2 Ιουνίου τις αυξήσεις στις επικουρικές τους.

Παράλληλα βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισαν από τις συντάξεις Ιουνίου να παρακρατήσουν, και μάλιστα αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2017, την ειδική κράτηση 0,20 ευρώ ανά μήνα υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων. Για τους παλαιούς συνταξιούχους, η παρακράτηση ανέρχεται σε 8,4 ευρώ (0,20 ευρώ επί 42 μήνες).

Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8, επισημαίνοντας: «Δύο πράγματα συμβαίνουν. Το ένα είναι μια παλιά εισφορά των 5 ευρώ που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί. Το δεύτερο έχει να κάνει με το εξής: τώρα πληρώνονται οι κύριες συντάξεις και αυτοί που έχουν αυξήσεις στις επικουρικές -τις οποίες θα δουν μόλις πληρωθούν οι επικουρικές σε μερικές ημέρες- έχουν και λίγο μεγαλύτερο φόρο. Δηλ. αν πρόκειται να πάρεις 100 ευρώ αύξηση, έχεις και 10 ευρώ επιπλέον φόρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο σού αφαιρείται από την κύρια σύνταξη». 

Σχετική ανακοίνωση με περισσότερες διευκρινίσεις εξέδωσε και ο ΕΦΚΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 22 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.