ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Εκπνέει η προθεσμία για τις ειδικές κατηγορίες

07:00 - 11 Ιουν 2020 | Εργασιακά
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Εκπνέει η προθεσμία για τις ειδικές κατηγορίες
Εκπνέει σήμερα, Πέμπτη, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Ειδικότερα, αφορά ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που εντάχθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι αυτοί υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων όπως ορίζονται από τον e-ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ.

Όσον αφορά την πίστωση των 800 ευρώ στους λογαριασμούς τους δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά πιθανότατα αναμένεται από τις 12 Ιουνίου και μετά.

Όπως και να έχει η καταβολή της αποζημίωσης των ειδικών κατηγοριών θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι από χθες, Τετάρτη «τρέχουν» και οι πληρωμές του επιδόματος σε εργαζόμενους των οποίων η αναστολή εργασίας διεκόπη μέσα στον Μάιο. Οι συγκεκριμένοι δικαιούνται αποζημίωση αναλογική με τις ημέρες για τις οποίες δεν εργάζονταν (όσοι ήταν σε αναστολή από 1 έως και 5 Μαΐου δικαιούνται 54 ευρώ, όσοι ήταν από 1 έως και 10 Μαΐου δικαιούνται 180 ευρώ κ.ο.κ.).

Η επιδότηση εισφορών νέο κίνητρο για τους εργοδότες

Στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, χθες, και την διεύρυνση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων θα είναι ακόμα συμπιεσμένα. Οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέσω της παραπάνω διεύρυνσης θα επιδοτηθεί για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης «Καλύπτουμε το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών για κάθε εργαζόμενο για τον χρόνο που δεν θα εργάζεται». Η επιδότηση θα αφορά το διάστημα από 15 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 22:27 - 10 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.