• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Υπ. Εργασίας: Ασφαλιστικό πλαίσιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα

15:09 - 17 Ιουν 2020 | Εργασιακά
Τις παρεμβάσεις του υπέρ του πρωτογενούς τομέα ανακεφαλαιώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία του σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων.

Όπως σημειώνει, πρόκειται για παρεμβάσεις που όλες είχαν ως στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και την ενθάρρυνση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.

«Είναι η πρώτη φορά που ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο στήριξης και κάλυψης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με όχημα ένα νέο ασφαλιστικό πλαίσιο και ιδιαιτέρως ευνοϊκές διατάξεις. Κι αυτό έγινε πραγματικότητα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» επισημαίνει το υπουργείο και ενδεικτικά αναφέρει τις χαμηλότερες εισφορές, τις υψηλότερες κι ανταποδοτικότερες συντάξεις με τη δυνατότητα για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχή, τη δυνατότητα παραμονής στην εργασία χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αγροτών με αποκορύφωμα την ψηφιακή σύνταξη-«ΑΤΛΑΣ», η οποία ήδη λειτουργεί πιλοτικά και με την επίσημη εκκίνηση της τον Ιούλιο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Δώδεκα παρεμβάσεις

Συγκεκριμένα:

1. Νέο ασφαλιστικό σύστημα επιλογής 6 ασφαλιστικών κατηγορίες με ειδική μέριμνα για τους αγρότες

Με την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα με το άρθρο 36 του ν. 4670/2020 δημιουργήσαμε για τους αγρότες ένα ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής, έξι ασφαλιστικών κατηγοριών χαμηλότερων σε σύγκριση με αυτές των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, ενισχύοντας και προστατεύοντας το εισόδημα των αγροτών.

ofnjidf

mfovmfs

ajdas

2. Νέο ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για αγρότες

Ο νόμος 4670/2020 εισήγαγε ένα σύγχρονο, βιώσιμο και ανταποδοτικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που παρέχει σταθερότητα και σέβεται τους ασφαλισμένους αγρότες. Ασφαλισμένοι του πρωτογενούς τομέα από 30 χρόνια και μία μέρα, πλέον, θα λαμβάνουν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4670/2020 αυξημένα ποσά συντάξεων, σε σύγκριση με αυτά που θα δικαιούνταν βάσει του προηγούμενου νόμου Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ.

3. Απονομή σύνταξης στο λεπτό για όλους τους αγρότες μέσω του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» του e-ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο, το όραμα της ψηφιακής απονομής συντάξεων μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Από 15 Απριλίου 2020 ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» μέσω του e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας, ξεκίνησαν δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου (χηρείας) και τις αποφάσεις απονομής σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς παράλληλη ασφάλιση.

«Επιλέξαμε στις πρώτες ψηφιακές απονομές συντάξεων να συμπεριλάβουμε τις συντάξεις γήρατος τέως ΟΓΑ προκειμένου να ελαφρύνουμε αυτή την ιδιαιτέρως κοινωνικά ευαίσθητη κατηγορία ασφαλισμένων» υπογραμμίζει το υπουργείο και συμπληρώνει:

«Μέσα στον Ιούλιο, το 40% και πλέον των νέων συντάξεων θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Τελειώνει δια παντός η πολύχρονη ταλαιπωρία και η αναμονή των αγροτών για την λήψη της σύνταξης τους.

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής απονομής σύνταξης-«ΑΤΛΑΣ» έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα για εκατομμύρια συμπολίτες μας που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο. Πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να έχει λυθεί ήδη από τα τέλη του 2015, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ιδεοληπτικά δεν είχε «παγώσει» την ανάπτυξη του συστήματος "ΑΤΛΑΣ"».

Μέσα στο τρέχον έτος θα ενσωματωθούν στο σύστημα «AΤΛΑΣ» και άλλες κατηγορίες συντάξεων και μέχρι το τέλος του 2021 το 85% των συντάξεων θα απονέμονται ψηφιακά μέσα σε λίγα λεπτά.

4. Νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ για τους αγρότες

Αναβαθμίστηκαν μέσω του νέου αποκεντρωμένου δικτύου εξυπηρέτησης του e-ΕΦΚΑ οι υπηρεσίες για τους αγρότες, που απαλλάσσονται από τις άσκοπες μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων και το χρόνιο πρόβλημα της δυσχερούς εξυπηρέτησής τους. Συγκεκριμένα, μέσω της αποκέντρωσης των υπηρεσιών του πρώην ΟΓΑ και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, οι αγρότες δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΓΑ για θέματα ασφάλισης-εισφορών και μητρώου, αλλά θα εξυπηρετούνται πλέον από τα τοπικά υποκαταστήματα μισθωτών του e-ΕΦΚΑ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.

Τον Ιανουάριο του 2020 έγινε η αρχή από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος , όπου 11.652 αγρότες στον νομό Φθιώτιδας εξυπηρετούνται πλέον στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών στη Λαμία. Επίσης τον Ιανουάριο, ολοκληρώθηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των παροχών (επιδόματα, έξοδα κηδείας) στα κατά τόπους υποκαταστήματα μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.

Η δράση επεκτάθηκε και σε άλλους νομούς και ολοκληρώθηκε μέσα στον Απρίλιο του 2020 σε όλη την επικράτεια με τη σταδιακή διάθεση ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του δικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για την πλειοψηφία των συναλλαγών χωρίς να απαιτείται καμία μετακίνηση.

«Δημιουργήσαμε, λοιπόν, ένα σύγχρονο πλαίσιο εξυπηρέτησης για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού απαλλαγμένο από αγκυλώσεις, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία.

Δείχνουμε έμπρακτα το σεβασμό μας και αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία του πρωτογενούς τομέα και κυρίως των ανθρώπων που τον υπηρετούν στην παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της χώρας» δηλώνει το υπουργείο Εργασίας.

5. Δικαίωμα επικουρικής σύνταξης για τους αγρότες

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού δικαίου της χώρας, παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες να θεμελιώσουν δικαίωμα και στην επικουρική σύνταξη. Ειδικότερα, στο άρθρο 41 του ν.4670/2020 προβλέπεται ότι από 1.1.2021 θα μπορούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, μετά από αίτηση τους, τα πρόσωπα τα οποία ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

Εισφορές αγροτών για επικουρική σύνταξη

Ασφαλιστικές κατηγορίες Ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης εώς 31/5/2022 Ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης από 1/6/2022

1η 42 39

2η 51 47

3η 61 56

6. Δυνατότητα υπαγωγής στον κλάδο Εφάπαξ παροχής για τους αγρότες

Αυτή η «μεγάλη και ολοκληρωμένη» ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε ως κύριο μέλημα την διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αγροτών. Στο άρθρο 41 του ν.4670/2020 προβλέφθηκε η δυνατότητα να υπαχθούν εφόσον το επιθυμούν από 1.1.2021 και στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα χορήγησης εφάπαξ παροχής.

Εισφορές αγροτών για εφάπαξ παροχή

Ασφαλιστικές κατηγορίες Ποσά εισφορών εφάπαξ παροχής σε ευρώ

1η 26

2η 31

3η 37

7. Απαλλαγή ετεροσυνταξιούχων αγροτών με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Απαλλάσσονται οι ετεροσυνταξιούχοι αγρότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον το εισόδημά τους από την αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή, θεσπίζεται ένα εύλογο όριο απαλλαγής για τους συνταξιούχους των πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσανάλογη επιβάρυνση στο εισόδημά τους και να στηριχθεί η αγροτική δραστηριότητα.

8. Οι ετεροσυνταξιούχοι αγρότες με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα λαμβάνουν κανονικά στο 100% τη σύνταξή τους

Η θέσπιση του εισοδηματικού ορίου των 10.000 ευρώ εναρμονίζεται πλήρως με την ρύθμιση του άρθρου 27 του ν. 4670/2020, σύμφωνα με την οποία δεν μειώνεται το ποσό της σύνταξης των συνταξιούχων πρώην φορέων κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, οι οποίοι αναλαμβάνουν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ετεροσυνταξιούχοι αγρότες λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους εφόσον το εισόδημά τους από την απασχόληση τους στον αγροτικό τομέα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως.

9. Ο ν.4670/2020 δίνει κίνητρο στους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ να παραμείνουν στα χωράφια τους

Ήδη από τον Φεβρουάριο, με τον νέο ασφαλιστικό νόμο παρέχονται ισχυρά κίνητρα για να παραμείνουν οι αγρότες συνταξιούχοι στα χωράφια τους. Και αυτό διότι οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι συνεχίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, χωρίς την παραμικρή περικοπή και παράλληλα εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

10. Τέλος στην πολυετή αναμονή - Άμεση καταβολή των εξόδων κηδείας στους συγγενείς των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση εξόδων κηδείας μέσω της υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για μια παρέμβαση ιδιαιτέρως ευεργετική για τους εναπομείναντες συζύγους ή συγγενείς των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι με μία και μόνο ηλεκτρονική αίτηση πλέον θα λαμβάνουν το ποσό των εξόδων κηδείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Σε δύο μήνες από σήμερα τελειώνει δια παντός η πολυετής αναμονή, 2-3 ετών για τους συγγενείς των αποθανόντων, οι οποίοι θα λαμβάνουν πλέον τα έξοδα κηδείας που δαπάνησαν άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή.

11. Εργόσημο στους μετακλητούς εργάτες γης

Με την πρόσφατη τροπολογία μας ρυθμίζεται και το ζήτημα της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης. Με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών απασχόλησης των μετακλητών εργατών γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ορίστηκε ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία θα ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.

12. Διατήρηση του επιδόματος ανεργίας για όσους πραγματοποιούν ως και 70 ημερομίσθια σε εργατικές εργασίες

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της απασχόλησης των εργαζόμενων στην αγροτική οικονομία και κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη προχωράμε μία ακόμα νομοθετική ρύθμιση, ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους εποχιακά απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες. Συγκεκριμένα, άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 70 ημερομίσθια ανά έτος σε αγροτικές εργασίες χωρίς να στερούνται το επίδομα ανεργίας. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το έλλειμα εργατικών χεριών σε εποχιακές εργατικές εργασίες και θα δοθεί κίνητρο σε πολλούς ανέργους να απασχοληθούν σε αυτές αφού, πλέον, δεν θα χάνουν το επίδομα ανεργίας τους.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman