ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με ρευστοποίηση ομολόγων του ΕΦΚΑ οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις

09:18 - 26 Ιουν 2020 | Εργασιακά
Με ρευστοποίηση ομολόγων του ΕΦΚΑ οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις
Με ρευστοποίηση μέρους της περιουσίας του επικουρικού ταμείου του ΕΦΚΑ θα καταβληθούν οι αναδρομικές αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων.

Συγκεκριμένα μετά και από σχετική απόφαση αναμένεται να ρευστοποιηθεί το 20% της περιουσίας του ΕΤΕΑΠ, ομόλογα ύψους 286 εκατ. ευρώ, από το ειδικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να καταβληθούν στις 2 Ιουλίου οι νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις σε περισσότερους από 250.000 δικαιούχους και μια εβδομάδα αργότερα στις 8 Ιουλίου, τα αναδρομικά τους.

Πρόκειται για μία ακόμη ρευστοποίηση, καθώς τον περασμένο Απρίλιο ο ΕΦΚΑ προέβη σε αναλήψεις από τον λογαριασμό που τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, τα 90 εκατ. ευρώ, θα ληφθούν τον Ιούλιο, τα 130 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο και τα 66 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» από τα ποσά αυτά θα πληρωθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων (στις 9 Ιουλίου), καθώς οι αυξημένες επικουρικές ανά μήνα, όπως επίσης και τα αναδρομικά του ΛΕΠΕΤΕ.

Η χρήση των αποταμιεύσεων είναι συνέπεια των ελλειμμάτων που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ στους τελευταίους μήνες. Το πλεόνασμα ύψους 348 εκατ. ευρώ που εμφάνισε τον Ιανουάριο, μειώθηκε σε 62 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και από τον Μάρτιο πέρασε σε έλλειμμα ύψους 389 εκατ. ευρώ και σε έλλειμμα 359 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Ενδεικτικό των αυξημένων αναγκών του ΕΤΕΑΕΠ είναι ότι κάθε μήνα απαιτούνται από την 1η Οκτωβρίου 2019 και εφεξής 27 εκατ. ευρώ επιπλέον για την πληρωμή των νέων συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του επικουρικού που έχει ενταχθεί στον e-efka προέβλεπε για φέτος πλεόνασμα 110 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΦΚΑ έχουν πληγεί από τις αναστολές πληρωμών των τρεχουσών εισφορών για χιλιάδες πληττόμενους επαγγελματίες, καθώς  και από την αδυναμία χιλιάδων επαγγελματιών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των εισφορών τους ή να εξυπηρετήσουν με συνέπεια τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί.

Βαρύ ήταν το κόστος και από τις μαζικές αναστολές συμβάσεων στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τις εισφορές των οποίων θα τις καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ θα δεχτεί και από την αύξηση της ανεργίας.

Oι επικουρικές συντάξεις μηνός Αυγούστου θα πληρωθούν τέλος Ιουλίου ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις, καθώς χθες εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΦΚΑ η σχετική εισήγηση της διοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.