ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο πρόγραμμα: Επιδότηση μισθού για 100.000 θέσεις εργασίας-Όλες οι λεπτομέρειες

10:32 - 16 Σεπ 2020 | Εργασιακά
Νέο πρόγραμμα: Επιδότηση μισθού για 100.000 θέσεις εργασίας-Όλες οι λεπτομέρειες
Την 1η Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ ένα νέο πρόγραμμα για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, με συνολικό κονδύλι τα 400.000.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία, με βασική προϋπόθεση να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες. Με το πρόγραμμα θα υπάρχει εξάμηνη κρατική επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και ρήτρα απολύσεων για όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Η επιδότηση θα αφορά νέους μισθωτούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, ενώ το πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, γεγονός που βέβαια ενδεχομένως να λειτουργήσει αρνητικά.

Έξτρα κίνητρα θα υπάρχουν στο πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η πρόσληψή τους θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως.

Μέχρι το 10% του υπάρχοντος προσωπικού τους θα μπορεί να ανέρχεται ο αριθμός των νέων προσλήψεων μιας επιχείρησης.

Σήμερα στις 13.00, θα πραγματοποιηθούν κοινές ανακοινώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση για την εξειδίκευση του πακέτου οικονομικών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες μια επιχείρηση 20 ατόμων θα μπορεί να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού μέσω του νέου προγράμματος μέχρι 2 εργαζόμενους. Το πρόγραμμα θα το "τρέξει" το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τις νέες προσλήψεις και ο ΟΑΕΔ σε ότι αφορά την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων.

Συγκεκριμένα, για έξι μήνες θα επιδοτούνται πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη προκειμένου να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων εργαζομένων και ανέργων. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς απαραίτητα να έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και θα αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης.

«Συν- Εργασία» - Αναστολές

Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται η επέκταση του προγράμματος «Συν – Εργασία» έως 31 Δεκεμβρίου 2020, που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτούνται πλέον κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη έως 10/08.

Επιπλέον, το μέτρο των αναστολών παρατείνεται και για το Οκτώβριο σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους εξής κλάδους:

  • Εστίασης
  • Μεταφορών
  • Τουρισμού εποχικής ή μη λειτουργίας
  • Αθλητισμού
  • Πολιτισμού

Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους. Οι συμβάσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή έως 31 Οκτωβρίου. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.