ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Εργασίας: Πέντε στρατηγικές παρεμβάσεις έως τον Μάρτιο του 2021

08:13 - 19 Οκτ 2020 | Εργασιακά
Υπ. Εργασίας: Πέντε στρατηγικές παρεμβάσεις έως τον Μάρτιο του 2021
Πέντε παρεμβάσεις, που αφορούν τα εργασιακά, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα επιδόματα, το συνταξιοδοτικό και το επικουρικό, ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με ορίζοντα υλοποίησής τους το α’ τρίμηνο του 2021.

Ειδικότερα, πρόκειται για αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, αλλαγές στο καθεστώς των επιδομάτων των ασφαλιστικών ταμείων, αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες και νέο νομοσχέδιο, που αλλάζει το τοπίο στα εργασιακά.

Με χρονική σειρά, ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει ως εξής:

- Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει σε δημόσια διαβούλευση τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. Το ν/σ σχετίζεται με αλλαγές στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», στην τηλεργασία, στον συνδικαλιστικό νόμο, στο ατομικό και στο συλλογικό εργατικό δίκαιο. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

- Τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθούν οι αυξήσεις, που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση στις κύριες συντάξεις για όσους δικαιούχους έχουν ασφάλιση, που ξεπερνά τα 30 έτη. Η εν λόγω αύξηση ισχύει αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και μαζί με τις προβλεπόμενες αυξήσεις, οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 14 μηνών, δηλαδή από τον περσινό Οκτώβριο μέχρι και τον φετινό Νοέμβριο.

- Τον Ιανουάριο του 2021 πρόκειται να τεθεί σε ισχύ η μείωση στις εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες. Η παρέμβαση αυτή συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αναμένεται η ψήφιση της σχετικής διάταξης. Πιο συγκεκριμένα, οι εισφορές θα μειωθούν από το 39,6% στο 36,6% επί των μικτών αποδοχών τους.

- Έναν μήνα αργότερα, τον προσεχή Φεβρουάριο, θα τεθούν σε ισχύ οι προτάσεις της ομάδας εργασίας, που έχει συστήσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου. Ειδικότερα, επίκειται η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων σε σχέση με το επίδομα ασθένειας, το επίδομα μητρότητα, τα έξοδα κηδείας, κλπ., ενώ στόχος είναι η κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Ασθενείας και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ.

- Τέλος, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και συγκεκριμένα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, θα διαμορφωθεί το σχέδιο του υπουργείου για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης. Η ασφάλιση στο νέο κεφαλαιοποιητικό-επικουρικό θα είναι υποχρεωτική για τους νέους ασφαλισμένους και εθελοντική για τους παλαιότερους, αλλά και για τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 08:19 - 19 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.