ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετακίνηση εργαζομένων: Kαμπανάκι για διευκρινίσεις και φόβος για «μαϊμού» βεβαιώσεις

10:43 - 06 Νοε 2020 | Εργασιακά
Μετακίνηση εργαζομένων: Kαμπανάκι για διευκρινίσεις και φόβος για «μαϊμού» βεβαιώσεις
Πονοκέφαλος για εργαζομένους, λογιστές και επιχειρήσεις εξελίσσεται η διαδικασία της άδειας μετακίνησης καθώς τα μηνύματα που έχει εκπέμψει η κυβέρνηση είναι αντικρουόμενα.

Με δεδομένο ότι υπάρχει φόβος στην κυβέρνηση ότι λόγω της ψυχολογικής πίεσης που υπάρχει στον πληθυσμό θα υπάρχουν έντονα παραβατικά φαινόμενα σε σχέση με τις μετακινήσεις (κάτι που στην πορεία παρατηρήθηκε στην προηγούμενη καραντίνα) επιλέγεται η χρήση της ΕΡΓΑΝΗΣ για τις βεβαιώσεις μετακίνησης στους εργαζομένους.

«Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο».

Όπως είπε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς  στη σχετική ενημέρωση: «Μετακίνηση από και προς την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη η οποία εκδίδεται μέσω του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους».

Σημειώνεται ότι αυτό ίσχυσε και στα τοπικά Lockdown όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο λόγω του μεγάλου φόρτου που αναμένεται να πέσει στο σύστημα πολλοί λογιστές κτλ ζητούν απλοποίηση και εκτεταμένη χρήση του πιστοποιητικoύ Τύπου Α από το gov.gr. Εκεί αναφέρεται ότι «για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο».

Βέβαια κι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί ώστε να μην υπάρχουν συγχύσεις. Ισχύουν άραγε και τα δύο ή μόνο της βεβαίωσης από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ή πρέπει να έχει ο εργαζόμενος μαζί του και τα δύο; Βέβαια να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη καραντίνα υπήρχαν φαινόμενα όπου με σφραγίδα μια «φιλικής»  επιχείρησης πολλοί εκτύπωσαν πιστοποιητικά Τύπου Α για να έχουν ελεύθεροι κίνηση. Δεδομένων των συνθηκών αναμένεται και τώρα να υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα. Μένει να φανεί, λοιπόν,  πώς η κυβέρνηση θα το διαχειριστεί με τον κόσμο που ήδη αυτές τις δυο μέρες έχει πλημμυρίσει τους δρόμους δείγμα της διάθεσης εν όψει lockdown.

Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.