ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παγώνουν» οι αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό λόγω Covid-19

08:06 - 04 Δεκ 2020 | Εργασιακά
«Παγώνουν» οι αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό λόγω Covid-19
«Θύματα» της πανδημίας του κορονοϊού πέφτουν η αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, καθώς οι δύο μεταρρυθμίσεις, που αφορούν σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους και συνταξιούχους, παραπέμπονται για το 2021.

Ειδικότερα, η καταβολή της αύξησης των συντάξεων για 200.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, όπως και των σχετικών αναδρομικών που φτάνουν τους 16 μήνες, παραπέμπονται για τις αρχές του 2021, όπως ανέφερε σχετικά και ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο OPEN.

Η τετράμηνη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού επρόκειτο να ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ώστε μέχρι 31 Δεκεμβρίου να υποβληθούν από τους επιστημονικούς φορείς οι απαραίτητες εκθέσεις. Ωστόσο, ελέω πανδημίας η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, ο νέος κατώτατος μισθός θα πρέπει να νομοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2021.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Πισσαρίδη ζητάει νέες αλλαγές για τον βασικό μισθό που εισπράττουν περίπου 600.000 εργαζόμενοι. Οι «σοφοί» ζητούν συμβούλιο εμπειρογνωμόνων με τριετή θητεία, με στόχο να μην επηρεάζεται από τον εκλογικό κύκλο, ενώ προτείνουν η θέση που θα διατυπώνει για τον κατώτατο μισθό να είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση και όχι απλώς γνωμοδοτική όπως είναι σήμερα.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί τη δημιουργία ψηφιακού μηχανισμού για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που θα συγκεντρώνει «τα οικονομικά στοιχεία εκείνα ώστε ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός να είναι ευθυγραμμισμένος με την πραγματική πορεία της οικονομίας, να στηρίζει και να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.