ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδρομικά: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις των κληρονόμων

09:07 - 16 Δεκ 2020 | Εργασιακά
Αναδρομικά: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις των κληρονόμων
Άλλη μία ημέρα έχουν στη διάθεσή τους για την υποβολή των αιτήσεων όσοι κληρονόμοι συνταξιούχων διεκδικούν αναδρομικά, καθώς μέχρι την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου συνεχίζονται οι σχετικές ηλεκτρονικές αιτήσεις στον ΕΦΚΑ.

Δικαιούχοι είναι οι κληρονόμοι 172.222 θανόντων συνταξιούχων, που δικαιούνταν αναδρομικά και οι οποίοι ήταν εν ζωή το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη υποβληθεί 137.000 αιτήσεις από κληρονόμους, ωστόσο μέχρι στιγμής οι 75.000 από αυτές είναι οριστικές, δηλαδή έχουν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ενώ οι υπόλοιπες είναι προσωρινές.

Παράλληλα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δίνεται η δυνατότητα στους κληρονόμους να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να «κλειδώσουν» την αίτησή τους.

Όσοι κληρονόμοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στον ΕΦΚΑ, με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 17 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι θα πληρωθούν μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα πιστοποιητικά που απαιτούνται, τότε θα πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 να επανέλθουν και να επισυνάψουν στην αίτησή τους τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι αναμένεται να εξοφληθούν εντός του 2021.

Τα ποσά, που θα λάβουν οι δικαιούχοι, κυμαίνονται από 242,5 ευρώ έως 6.266 ευρώ.

Παράλληλα, τα τρία πιστοποιητικά που ζητούνται από τους κληρονόμους είναι τα εξής:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. Η έκδοση του πιστοποιητικού παρέχεται μέσω του gov.gr. Εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 4 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του 6μήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών. Αντίθετα, εάν ο αιτών είναι ανήλικος κάτοικος Ελλάδος, το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 1 έτους από την ενηλικίωση του αιτούντα και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών
  • Πιστοποιητικό Εγγύτερων Συγγενών. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορούν οι κληρονόμοι να υποβάλλουν αίτημα στο gov.gr.Το Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών μπορεί να γίνει δεκτό από τον ΕΦΚΑ οποτεδήποτε και εάν εκδόθηκε μετά το θάνατο του συνταξιούχου, εφόσον δεν επιδέχεται αλλαγές.
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορούν να υποβάλλουν οι κληρονόμοι σχετικό αίτημα στο gov.gr. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη. Το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης, αντλείται ηλεκτρονικά από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, εκτός 48 Ειρηνοδικείων. 

Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός, με βάση και έγγραφα όπως το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.