ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδρομικά: Οι ημερομηνίες πληρωμής των κληρονόμων-Δύο καταβολές εντός Ιανουαρίου

08:02 - 05 Ιαν 2021 | Εργασιακά
Αναδρομικά: Οι ημερομηνίες πληρωμής των κληρονόμων-Δύο καταβολές εντός Ιανουαρίου
Μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των αναδρομικών των κληρονόμων, με την επικρατέστερη ημερομηνία να είναι η Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα γίνει και η δεύτερη πληρωμή των αναδρομικών.

Ειδικότερα, οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων -που ήταν δικαιούχοι αναδρομικών- οι οποίοι έχουν υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση και έχουν επισυνάψει και τα δικαιολογητικά, αναμένεται να λάβουν έως 20 Ιανουαρίου τα αναδρομικά που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οι θανόντες οι οποίοι ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και συνεπώς δικαιούνται αναδρομικά, ανέρχονται σε 172.222. Σημειώνεται πως ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 140.000 αιτήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές περιέχουν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Οι δικαιούχοι κληρονόμοι μπορούν να επισυνάπτουν στην αίτησή τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών, ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται πως ζητούνται 3 πιστοποιητικά:

- Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς

- Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης

- Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών

Κάθε ένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα του, όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς. Π.χ. μία χήρα με τα δύο ανήλικα παιδιά μοιράζονται τα αναδρομικά κατ' αναλογία 1/4 και 3/4 αντίστοιχα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου δικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή Συνταξιουχικών Οργανώσεων που ζητούν να καταβληθούν τα χαμένα αναδρομικά από τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Σε περίπτωση που η έκβαση της δίκης είναι θετική για τους συνταξιούχους, τότε θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος επιστροφής αναδρομικών για τους κληρονόμους.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:21 - 05 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.