ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο-εξπρές για την απονομή 300.000 εκκρεμών συντάξεων εντός του 2021

09:16 - 20 Ιαν 2021 | Εργασιακά
Σχέδιο-εξπρές για την απονομή 300.000 εκκρεμών συντάξεων εντός του 2021
Με στόχο να εκκαθαριστούν εντός του 2021 και οι 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ο ΕΦΚΑ επιστρατεύει εξειδικευμένους υπαλλήλους που θα εργάζονται υπερωρίες, αλλά και Σαββατοκύριακα και θα αμείβονται με μπόνους ανάλογα με την επίτευξη των στόχων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πλήρης μηχανοργάνωση και επιπλέον προσωπικό είναι η λύση για τις εκκρεμείς συντάξεις. Στον ΕΦΚΑ έχει δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση κύριων συντάξεων και όχι στην έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Έντονο ήταν σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον εξειδικευμένων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ για συμμετοχή στα ειδικά κλιμάκια που συγκροτούνται. Θα εργάζονται πέραν του ωραρίου τους και θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή για να τρέξουν την απονομή των 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ.

Στα ειδικά κλιμάκια, που θα λειτουργούν με συγκεκριμένη στοχοθεσία, μπορούν να συμμετέχουν μόνο υπάλληλοι που γνωρίζουν και επιτελούν αποκλειστικά τα εξής αντικείμενα:

  • απονομή παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης)
  • ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης
  • έλεγχος καταβολής εισφορών
  • αναγνώριση και διαπίστωση χρόνων ασφάλισης
  • εκκαθάριση συντάξεων

Για κάθε ταμείο καθορίζεται συγκεκριμένος αριθμός συνταξιοδοτικών αποφάσεων ανά μήνα και ανά υπάλληλο (110 στο ΙΚΑ, 95 στον ΟΓΑ, 90 στο Δημόσιο και 50 στον ΟΑΕΕ). Η επίτευξη του στόχου θα φέρει μηνιαίο μπόνους 480 ευρώ σε κάθε μέλος του κλιμακίου.

Σε περίπτωση που πιάσουν τους τριμηνιαίους στόχους, θα τους χορηγείται επιπλέον το 50% του μηνιαίου μπόνους, δηλαδή άλλα 240 ευρώ το μήνα και συνολικά ως 720 ευρώ αν επιτευχθούν στο 100% οι μηνιαίοι και οι τριμηνιαίοι στόχοι, που θα τους δοθούν.

Ειδικότερα, οι στόχοι που τίθενται από τον ΕΦΚΑ είναι να εκδίδονται έως και 130 νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις από έναν υπάλληλο τον μήνα, οι 70 εκτός κλιμακίου -δηλαδή στο κανονικό ωράριο- και οι 60 εντός κλιμακίου -δηλαδή κατά την απασχόληση εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης-.

Η επιτάχυνση των ρυθμών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και επιδίωξη φαίνεται να είναι η απονομή 30.000 συντάξεων το μήνα. Έμφαση θα δοθεί αρχικά στην έκδοση 160.000 κύριων συντάξεων που εκκρεμούν.

Σε περίπτωση που η επιστράτευση των εξειδικευμένων υπαλλήλων δεν αποδώσει, τότε η κυβέρνηση ενδέχεται να θέσει επί τάπητος την αύξηση του πλήθους των προσωρινών συντάξεων.

Πιο αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα-στόχος της κυβέρνησης για την εκκαθάριση των παλαιών συντάξεων έχει ως εξής:

Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν από το 2013 μέχρι το 2017.

Τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί οι συντάξεις με ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης το 2018, και τον Απρίλιο οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην ΟΓΑ που είχαν ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Έως το τέλος Μαΐου, το σχέδιο προβλέπει εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων που είχαν ημερομηνία αίτησης έως τις 31/12/2019.

Τον Ιούλιο θα πρέπει να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020. Παράλληλα, δε, θα λειτουργεί και η ψηφιακή έκδοση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέσω του συστήματος «Άτλας».

Βάσει αυτού του προγραμματισμού, από τον τρέχοντα μήνα μπαίνουν πιλοτικά οι αιτήσεις συντάξεων για αναπηρία και οι συντάξεις των υγειονομικών, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης ένταξή τους τον Μάρτιο.

Θα ακολουθήσουν οι συντάξεις του Δημοσίου και οι μηχανικοί και στο τέλος του 2021 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 09:39 - 20 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.