ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με «κύμα» πληρωμών ξεκινά ο Φεβρουάριος-Τι να περιμένουν οι εργαζόμενοι

21:57 - 31 Ιαν 2021 | Εργασιακά
Με «κύμα» πληρωμών ξεκινά ο Φεβρουάριος-Τι να περιμένουν οι εργαζόμενοι
Συνεχίζονται οι πληρωμές που ξεκίνησαν από το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, καθώς πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους δικαιούχους που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις-διορθώσεις, είτε συμπεριλαμβάνονται στην τελική εκκαθαριστική λίστα πληρωμών μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.

Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ) στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση (καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί / ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις – διορθώσεις, είτε ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία διασταυρώσεων.

Όσον αφορά, ωστόσο, τις επερχόμενες πληρωμές των εργαζομένων, αυτές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη (4/2) και είναι οι εξής:

  1. Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα πληρωθεί στους δικαιούχους η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για τις αναστολές. Τα 534 ευρώ θα δοθούν σε όσους παρέμειναν σε αναστολή 30 ημέρες εντός Ιανουαρίου, ειδάλλως θα δοθεί αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

  2. Θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «Συν-Εργασία»για τον Δεκέμβριο 2020. Δηλαδή όσοι εργαζόμενοι είχαν μείωση ωραρίου και μισθού εντασσόμενοι στο «Συν – Εργασία» τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη την αποζημίωση που δικαιούνται από το κράτος, δηλαδή το 60% του μισθού που έχασαν λόγω μείωσης ωραρίου.

  3. Καταβάλλεται η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «Συν-Εργασία».

  4. Πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (με βάση τα 534 ευρώ) για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Τι αλλάζει στις αναστολές Φεβρουαρίου

Επιστρέφει τον Φεβρουάριο η διαδικασία της εκ των προτέρων υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» για όλες τις περιπτώσεις δικαιούχων του επιδόματος των 534 ευρώ. Πλέον, η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης αναστολής από τους εργοδότες θα είναι προαναγγελτική για τον Φεβρουάριο.

Ειδικά για τις συμβάσεις που τίθενται σε αναστολή την περίοδο 1-5 Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις προαναγγελίας στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» θα μπορούν να υποβληθούν έως και τις 5 Φεβρουαρίου. Ειδικά όσον αφορά στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, σε συνέχεια της από 29 Ιανουαρίου ενημέρωσης ότι θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο (κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ιανουαρίου), επισημαίνεται ότι η διαδικασία δήλωσης των αναστολών εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών και με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των λογιστών, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.

  • Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

  • Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.

  • Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

  • Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 31 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.