ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για την παρακολούθηση του ωραρίου

08:05 - 01 Φεβ 2021 | Εργασιακά
Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για την παρακολούθηση του ωραρίου
Ψηφιακή κάρτα εργασίας καθιερώνεται εντός του 2021 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ώστε να ελέγχεται αν τηρούνται τα ωράρια και εάν αναγνωρίζεται η υπερωριακή απασχόληση.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου και των υπερωριών.

Ο εργαζόμενος κατά την είσοδο και έξοδό του από το χώρο εργασίας θα «χτυπά» την κάρτα στο ειδικό μηχάνημα και στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα διαβιβάζονται αυτόματα στην «Εργάνη». Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διασφαλιστεί και το ευέλικτο ωράριο εργασίας που αναμένεται να προωθήσει επιπλέον η κυβέρνηση.

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα είναι κάρτα εισόδου-εξόδου και σχεδιάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε αρχικό στάδιο για 3-4 μήνες σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ επηρεάζοντας περίπου 100.000 εργαζόμενους.

Σταδιακά η εφαρμογή της αναμένεται να συνδεθεί με την ελαστικοποίηση του ωραρίου και τους χρονικούς συμψηφισμούς των υπερωριών.

Ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται έως 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή εφόσον εντός εξαμήνου εξοφλούνται οι υπερωρίες με μείωση ωρών εργασίας ή ρεπό ή άδεια.

Αναλυτικότερα, με το ευέλικτο ωράριο θα υπάρχει η δυνατότητα ο εργαζόμενος απασχολείται 2 ώρες την ημέρα επιπλέον 8 ωρών, δηλαδή μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα θα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου. Οι υπερωρίες για παράδειγμα μίας ημέρας θα μπορούν να συμψηφίζονται με το ωράριο μια άλλης ημέρας ή θα δίνεται ρεπό.

Σημειώνεται ότι το εργασιακό είναι το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο που θα προωθήσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας εντός του 2021. Η νέα ηγεσία «χτενίζει» τα άρθρα του νομοσχεδίου ώστε να προσθέσει όσες «πινελιές» χρειαστεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.