ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδρομικά: Δεύτερη ευκαιρία για τους κληρονόμους-Δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης

09:00 - 10 Φεβ 2021 | Εργασιακά
Αναδρομικά: Δεύτερη ευκαιρία για τους κληρονόμους-Δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης
Τη δυνατότητα διορθώσεων σε δεκάδες χιλιάδες κληρονόμους συνταξιούχων, που οριστικοποίησαν εσφαλμένα την αίτησή τους, δίνει από σήμερα ο e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να διευθετήσουν τα λάθη και τις παραλείψεις στις αιτήσεις τους. Η πλατφόρμα των διορθώσεων στον e-ΕΦΚΑ τίθεται σε λειτουργία σήμερα το μεσημέρι.

Ειδικότερα, για τις αιτήσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διορθώσουν τα στοιχεία τα οποία καταχώρισαν και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματός τους, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα σταλούν στα τμήματα πληρωμών των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ για διόρθωση και εκκαθάριση.

Τα δικαιολογητικά

Με τη δεύτερη ευκαιρία διόρθωσης των αρχικών αιτήσεων, οι δικαιούχοι αναδρομικών από κληρονομικό δικαίωμα θα μπορούν να αντλήσουν και τα δικαιολογητικά που ζητούνται ώστε η αίτησή τους να είναι πλήρης.

Τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που ζητούνται, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας που είχαν οι κληρονόμοι με τους θανόντες συνταξιούχους, είναι:

  • το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς
  • το πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών
  • το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης

Όλα αντλούνται ηλεκτρονικά και ανάλογα με την επιλογή του πιστοποιητικού που απαιτεί η κάθε αίτηση, οι κληρονόμοι οδηγούνται μέσα από τον οδηγό του ΕΦΚΑ στην αρμόδια υπηρεσία που το εκδίδει.

Οι εκκρεμότητες

Στα τμήματα πληρωμών θα σταλούν επίσης 5.781 αιτήσεις κληρονόμων β' βαθμού, για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μηχανογραφική επεξεργασία με στόχο να πληρωθούν στην 3η προγραμματισμένη πληρωμή (10/4/2021).

Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, θα τεθεί σε λειτουργία η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων για τις αιτήσεις με διαθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά ποσά, που κατατέθηκαν τη Δευτέρα (8/2) στους λογαριασμούς 63.207 κληρονόμων συνταξιούχων α' βαθμού, ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αντιστοιχούν στις παράνομες μειώσεις της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πληρωμή σε δικαιούχους-κληρονόμους συνταξιούχων α' βαθμού χωρίς διαθήκη, που υπέβαλαν ηλεκτρονικά και οριστικοποίησαν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση-αίτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, από τα 102.997 αιτήματα της κατηγορίας αυτής προέκυψε κατόπιν διασταυρώσεων ότι περίπου 30.000 αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες δεν είχαν γίνει κρατήσεις προς επιστροφή την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 στους θανόντες συνταξιούχους και θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό email τις προσεχείς ημέρες.

Οι πληρωμές

Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

Παράλληλα, στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.