ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες εθελούσιες για τις ΔΕΚΟ: Προωθείται μείωση προσωπικού-νέο πλαίσιο λειτουργίας

09:55 - 16 Φεβ 2021 | Εργασιακά
Νέες εθελούσιες για τις ΔΕΚΟ: Προωθείται μείωση προσωπικού-νέο πλαίσιο λειτουργίας
Με επέκταση των διαδικασιών εθελούσιων εξόδων σχεδιάζει η κυβέρνηση να προωθήσει τις διαδικασίες για αναμόρφωση των ΔΕΚΟ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορέσει να διασφαλίσει μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού, που παράλληλα με την προώθηση εξατομικευμένων ή άλλων μορφών συμβάσεων με το προσωπικό θα αλλάξει το τοπίο στις επιχειρήσεις του δημοσίου. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται, όπως αναφέρουν στελέχη της, σε μια διαδικασία «μεταφοράς ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Κάτι άλλωστε που είναι και στόχος του Υπερταμείου, όπου ανήκουν οι περισσότερες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου ταμείου.

Ήδη ένα πρώτο δείγμα έχει δοθεί στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ΑΑΔΕ. Εκεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε το Υπ. Οικονομικών, αλλάζουν πολλά και εισάγεται μια διαδικασία προσωπικών στόχων και «εξατομικευμένης» προσέγγισης για κάθε υπάλληλο ενώ προβλέπονται προσλήψεις διακοσίων σαράντα δύο (242) ατόμων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ι.δ.ο.χ.), για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών σε προσωπικό, με διάρκεια απασχόλησης τριάντα έξι (36) μηνών. Να σημειωθεί ότι πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς έχουν αντιταχθεί έντονα στην νομοθετική πρωτοβουλία αυτή κάνοντας λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα κομβικών υπηρεσιών του κράτους, αλλά και για προώθηση ατομικών μισθολογίων στο δημόσιο, όπου ο κάθε υπάλληλος θα έχει δικούς του στόχους, δικό του συμβόλαιο, δικό του μισθολόγιο.

Έτσι σε σχέση με τις νέες εθελούσιες εξόδους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ήδη έχει τρέξει στη ΔΕΗ ενώ είναι σε εξέλιξη αυτή των ΕΛΤΑ. Στη σειρά φαίνεται να μπαίνουν κι άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ ώστε να «ελαφρώσουν» από προσωπικό και να προωθηθούν ανατροπές που θα αφορούν το μισθολογικό όσο και άλλα θέματα. 

Υπενθυμίζεται ότι π.χ. στα ΕΛΤΑ στο νέο οργανόγραμμα του οργανισμού, πέραν της μείωσης του προσωπικού, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία τόσο στη διαμόρφωση του δικτύου όσο και στα εργασιακά, που πλέον προσαρμόζονται στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα. Να σημειωθεί ότι ο μετασχηματισμός στον όμιλο ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία και ΕΛΤΑ Courier) προβλέπει περιορισμό του προσωπικού κατά τουλάχιστον 2.000 από τους 7,5 χιλιάδες υπαλλήλους σήμερα, αλλά και  η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που περιλαμβάνει περικοπές των αποδοχών κατά 8% με παράλληλο περιορισμό προνομίων και επιδομάτων για τους εργαζομένους.

Πάντως στα ΕΛΤΑ πριν σημάνει το «καμπανάκι» των μεγάλων αλλαγών σε σχέση με το χτες, προβλέπονται σημαντικά κίνητρα για την έξοδο του προσωπικού. Είναι ένα πρόγραμμα «γαλαντόμο» σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που έχουν συγκρίνει τα αντίστοιχα τραπεζών αλλά και της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας της ΔΕΗ, παρεχόταν εφάπαξ αποζημίωση ύψους 35.000€ ανά συμμετέχοντα και  χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία ή κοινωνικά κριτήρια. Αντίθετα στα ΕΛΤΑ, προβλέπεται διπλάσια παροχή ανά εργαζόμενο με μέσο ύψος αποζημίωσης που ξεπερνά τις 70.000€.

Τα κίνητρα στα ΕΛΤΑ

Σημειώνεται το πρόγραμμα των ΕΛΤΑ προβλέπει καταβολή μισθών έως και 4 ετών που θα φτάνουν έως και τα 95.000€, κοινωνικά κριτήρια που  καλύπτουν ανήλικα τέκνα, τέκνα ΑΜΕΑ, καθώς και πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη. Στον υπολογισμό της αποζημίωσης συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και γίνεται με βάση τους μισθούς του Δεκεμβρίου 2020, που μεσοσταθμικά είναι μεγαλύτεροι κατά 8% έναντι της νέας ΣΣΕ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Επίσης με δαπάνη της εταιρείας προβλέπεται η διατήρηση των καλύψεων Ασφάλισης Ζωής και της Πρόσθετης Υγειονομικής Περίθαλψης για δύο χρόνια τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τα εξαρτώμενα μέλη του.

Παράλληλα, προβλέπεται νομική υποστήριξη από ειδικούς σε ασφαλιστικά ζητήματα εργατολόγους για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Τέλος οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο ΠΕΕ, προβλέπεται να αποχωρήσουν σταδιακά από το τέλος Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Μαΐου, ενώ το ποσό της Εθελούσιας θα καταβάλλεται  κατά την ημερομηνία της αποχώρησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.