ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια είναι τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα σε Ελλάδα και ΕΕ

16:34 - 02 Μαρ 2021 | Εργασιακά
Ποια είναι τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα σε Ελλάδα και ΕΕ
Στην Ελλάδα η πιο επικερδής απασχόληση ήταν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο καθώς και στα συνεργεία αυτοκινήτων, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ η απασχόληση αυτή ήταν μεταξύ των χαμηλότερα αμειβόμενων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της πληροφορικής και επικοινωνιών (ΙΤ) είχαν τις υψηλότερες αποδοχές σε 12 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Eurostat για το 2018, από την οποία προκύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ αναφορικά με τους κλάδους που δίνουν τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες αμοιβές.

Eκτός από τις 12 χώρες, όπου ο κλάδος IT δίνει τις υψηλότερες αποδοχές, σε 4 ακόμη χώρες προσφέρει τις δεύτερες υψηλότερες.

Οι ακαθάριστες μέσες μηνιαίες αποδοχές ήταν υψηλές και στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.  Αν και ήταν ο πιο επικερδής μόνο σε 4 χώρες - τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και τη Σουηδία - ήταν δεύτερος σε 16 χώρες και τρίτος σε ακόμη 6 χώρες.

Ενας άλλος κλάδος με υψηλές αποδοχές ήταν του ηλεκτρισμού και του αερίου, ο οποίος πρόσφερε τις μεγαλύτερες αποδοχές σε 6 χώρες και τις δεύτερες υψηλότερες σε ακόμη δύο χώρες.

Οι λιγότερο καλοπληρωμένοι

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης είχαν τις χαμηλότερες αποδοχές σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από την Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, στις οποίες ήταν οι δεύτερες χαμηλότερες και στην Κροατία (οι τρίτες χαμηλότερες).

Ο κλάδος των διοικητικών υπηρεσιών πρόσφερε τις δεύτερες χαμηλότερες αμοιβές σε 12 χώρες της ΕΕ και τις χαμηλότερες στην Ελλάδα, την Κροατία και τη Σλοβενία.

Οι αμοιβές των εργαζόμενων στον κατασκευαστικό τομέα ήταν στο μέσο της ψαλίδας στις περισσότερες χώρες - μέλη, ενώ ήταν οι χαμηλότερες στη Μάλτα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.