ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχει μέλλον για τους ψηφιακούς νομάδες; Κύριο

08:50 - 02 Μαϊ 2021 | Εργασιακά
Υπάρχει μέλλον για τους ψηφιακούς νομάδες;
Με τους εμβολιασμούς να προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την υφήλιο, δεν είναι λίγοι οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι που αναρωτιούνται αν το μοντέλο της τηλεργασίας που έχει εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ή αν η επιστροφή στην κανονικότητα θα ξαναφέρει τα πουκάμισα στις ζωές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Google και η Amazon, έχουν ανακοινώσει πως από το φθινόπωρο οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στα γραφεία, ενώ η Google δήλωσε πως αν οι υπάλληλοί της επιθυμούν να δουλεύουν με τηλεργασία για πάνω από δύο εβδομάδες θα πρέπει να το έχουν γνωστοποιήσει και να παραμένουν κοντά στα γραφεία.

Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι η Amazon βγήκε πρώτη στην κατάταξη του LinkedIn ως η εταιρεία που επιθυμούν να δουλέψουν περισσότερο οι Αμερικανοί, ενώ η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, δεύτερη.

Αυτές οι δηλώσεις έχουν φέρει ανάμεικτα συναισθήματα στους εργαζόμενους, με κάποιους να δηλώνουν ενθουσιασμένοι να γυρίσουν πίσω και με άλλους να αρχίζουν να ψάχνουν δουλειά σε εταιρεία, που θα τους επιτρέπει να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν οι ίδιοι τον χώρο εργασίας τους, είτε αυτός είναι το σπίτι τους, είτε ένα νησί πίνοντας κοκτέιλ στην παραλία.

Μάλιστα, ο όρος «ψηφιακός νομάς», γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ανάμεσα στους millennials, οι οποίοι θέλουν να εργάζονται έχοντας τα προνόμια και τις ανέσεις των διακοπών, δουλεύοντας κάθε περίοδο από διαφορετική χώρα, ίσως και ήπειρο.

Αυτό ακριβώς το γεγονός επιθυμεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, η οποία δήλωσε ότι θα επιβάλλει φοροελαφρύνσεις σε όσους -έχοντας ορισμένα κριτήρια- επιθυμούν να απολαμβάνουν τον ηλιόλουστο καιρό και την θέα της θάλασσας, δουλεύοντας για κάποια επιχείρηση του εξωτερικού.

Τελικά όμως τι είναι πιο αποδοτικό για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις… η επιστροφή στο γραφείο ή η ελευθερία επιλογής του τόπου εργασίας και ένα πιο ελαστικό ωράριο;

Οι απόψεις φαίνεται να διίστανται. Στα κυριότερα θετικά της τηλεργασίας συγκαταλέγονται το ευέλικτο ωράριο, η επιλογή του τόπου εργασίας, τα άνετα ρούχα, καθώς και η αποταμίευση χρημάτων. Μέσα σε αυτά, έρευνες έχουν δείξει, πως όσοι δουλεύουν από το σπίτι, τείνουν να ασχολούνται περισσότερες ώρες με το αντικείμενο εργασίας τους, σε σχέση με το γραφείο, γεγονός που τους καθιστά πιο παραγωγικούς.

Από την άλλη πλευρά, ένα πιο δομημένο περιβάλλον εργασίας, που προσφέρει αλληλεπίδραση με συναδέλφους, έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη δεξιοτήτων όπως το ομαδικό κλίμα, η δημιουργικότητα και η πειθαρχία, ενώ φαίνεται πως για πολλούς αποτελεί και μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης.

Ίσως τελικά οι εταιρείες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη και των δύο «οδών», προσφέροντας πληθώρα κινήτρων στους εργαζόμενους να πάνε στο γραφείο, αλλά παράλληλα, παρέχοντάς τους την δυνατότητα να εργάζονται όποτε το επιθυμούν για περιορισμένο διάστημα, από το σπίτι.

Χριστίνα Περλέγκα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.