ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχεδιάζονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας- Διασύνδεση με το μισθό

06:50 - 15 Σεπ 2021 | Εργασιακά
Σχεδιάζονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας- Διασύνδεση με το μισθό
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που προωθεί για το επόμενο διάστημα στα εργασιακά η κυβέρνηση αφορά στο επίδομα ανεργίας.

 Ο ΟΑΕΔ έχει λάβει εντολή να κάνει ένα νέο σχεδιασμό στο ζήτημα των επιδομάτων των ανέργων και από τις προτάσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές προκύπτουν ενδιαφέρουσες διαφορές. Σημαντικότερη η διασύνδεση του επιδόματος με το μισθό.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο ΟΑΕΔ παρουσίασε συνοπτικά τις παρεμβάσεις που προτείνει και οι οποίες επικεντρώνονται σε πέντε βασικά σημεία:

-Στον ανασχεδιασμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.

-Στην ανάπτυξη νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου.

-Στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.

-Στη διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις). Δηλαδή, 400 ευρώ και από 1.1.2022 διαμορφώνεται στα 407 ευρώ. Αυτό θα είναι το μίνιμουμ ποσό.

-Στον εκσυγχρονισμό του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποτελούν τη βάση του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, που πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.