ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων - Ποιοι το δικαιούνται

08:55 - 29 Νοε 2021 | Εργασιακά
Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων - Ποιοι το δικαιούνται
Σε λιγότερο από έναν μήνα θα πρέπει να έχει καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ο 14ος μισθός θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2021.

Το δώρο των Χριστουγέννων το δικαιούνται μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Αν ο εργαζόμενος διατηρεί τη σχέση εργασίας του με τον εργοδότη δικαιούται ολόκληρο το δώρο, δηλαδή έναν μεικτό μισθό. Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε λιγότερο (από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου) δικαιούται τμήμα του δώρου (2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες). Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του

Γνωστό και ως «13 μισθός», το δώρο δεν καταβάλλεται πια στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους συνταξιούχους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

H μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Για όλους όσοι το επιθυμούν, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού on line του δώρου των Χριστουγέννων στο kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.