ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «Μεγάλη Παραίτηση» και ο εργασιακός αποκλεισμός των γυναικών

08:25 - 17 Μαϊ 2022 | Εργασιακά
Η «Μεγάλη Παραίτηση» και ο εργασιακός αποκλεισμός των γυναικών
Η Deloitte, με την πιο πρόσφατη έκθεσή της «Women@Work 2022: A Global Outlook», αποκαλύπτει ότι η εκτεταμένη εργασιακή εξουθένωση (burnout) και η έλλειψη ευέλικτης εργασίας εξακολουθούν να εμποδίζουν την πρόοδο στο θέμα της υποστήριξης των εργαζόμενων γυναικών.

Ένα από τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας ήταν ότι σχεδόν το 60% των γυναικών που εργάζονται σε υβριδικά περιβάλλοντα αισθάνονται ότι έχουν αποκλειστεί από σημαντικές επαγγελματικές συναντήσεις, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν στον επιθυμητό βαθμό.

«Παρά το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες έχουν εφαρμόσει νέους τρόπους εργασίας που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ευελιξίας, η έρευνα μας δείχνει ότι οι νέες αυτές ρυθμίσεις ενέχουν τον κίνδυνο να αποκλείσουν τα ίδια τα άτομα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από αυτές, με την πλειοψηφία των γυναικών που ερωτήθηκαν να έχουν βιώσει αποκλεισμό στο πλαίσιο ενός υβριδικού περιβάλλοντος εργασίας», λέει η Emma Codd, Deloitte Global Inclusion Leader. «Ο αριθμός των γυναικών που αναφέρουν αυξημένο άγχος και εξάντληση προκαλεί σημαντική ανησυχία και οι εργοδότες δίνουν αγώνα για να το αντιμετωπίσουν, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι η επαγγελματική εξουθένωση είναι η κύρια αιτία που ορισμένες γυναίκες αναζητούν αυτή τη στιγμή νέα απασχόληση. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δείχνουν τη σημασία των ενεργειών πέρα από την πολιτική — εκείνων που πραγματικά ενσωματώνουν την ευημερία (wellbeing), την ευελιξία και μια καθημερινή κουλτούρα σεβασμού και συμπερίληψης».

Λέγεται ότι δύο έννοιες αρκετά συνυφασμένες είναι το «burnout» και η «Μεγάλη Παραίτηση», ενώ ουσιαστικά λειτουργούν ως αίτιο και αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, παρατηρήθηκε πως μεγάλος αριθμός εργαζομένων παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους. Όσον αφορά τον γυναικείο πληθυσμό και σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, το 60% νιώθει έντονα τον αποκλεισμό στον εκάστοτε επαγγελματικό χώρο, εξαιτίας κυρίως του εγκλεισμού και την υιοθέτησης της τηλεργασίας, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην παραίτηση.

Λίγα λόγια για την «Μεγάλη Παραίτηση»

Η «Μεγάλη Παραίτηση» είναι μια φράση που πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2021. Ο όρος επινοήθηκε στις ΗΠΑ και αναφέρεται στην πρωτοφανή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έκτοτε έχει γίνει ένας τεράστιος όγκος ερευνών που προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό. Οι εργαζόμενοι παραιτούνται από την εργασία τους επειδή επανεκτιμούν τις προτεραιότητές τους; Ή παραιτούνται για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε μια διαφορετική καριέρα;

Οι καθηγητές Οικονομικών Κάρλος Καρίγιο-Τουντέλα, Άλεξ Κλάιμο και Ντέιβιντ Ζέντλερ-Μουνρό στο Πανεπιστήμιο του Essex, εξέτασαν εάν όντως υπήρξε μεγάλο κύμα παραιτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Εξέτασαν επίσης εάν η αύξηση των παραιτήσεων επιδείνωσε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.