ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδρομική φορολόγηση των «ιερών» ακινήτων

10:06 - 12 Ιαν 2010 | Φορολογία
Αναδρομική φορολόγηση των «ιερών» ακινήτων από το 1997 μέχρι το 2007 ζητεί η Εφορία. Το υπουργείο Οικονομίας καλεί την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, τις μητροπόλεις, τους ενοριακούς ναούς και τα μοναστήρια της χώρας, το σύνολο δηλαδή των περίπου 6700 ΝΠΔΔ που συγκροτούν τον οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος - αλλά και την Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις της Δωδεκανήσου- να καταβάλλουν αναδρομικά φόρο σε ποσοστό 10%, επί του συνόλου της Εκκλησιαστικής περιουσίας για την περίοδο 1997-2007.

Το ζήτημα αυτό έχει θορυβήσει ιερείς αλλά και ιεράρχες, ενώ αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΔΙΣ την ερχόμενη εβδομάδα. Αρκετοί ιεράρχες αλλά και συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου εκφράζουν τη δυσφορία τους για την εξέλιξη αυτή σημειώνοντας ότι την ώρα που η Εκκλησία τείνει χείρα βοηθείας προς το Κράτος για τη στήριξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να ανταπαντά με επιπλέον «μυστική» και βεβαίως άδικη φορολόγηση.

Και τούτο παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον έκτακτο χαρακτήρα της επιπλέον εισφοράς μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων που εν τέλει θα καταβάλλει η Εκκλησία.

Νέος «μυστικός» φόρος

Το νέο οικονομικό «χαράτσι» αφορά στην επιπρόσθετη φορολόγηση - πέραν της αυξημένης εισφοράς του ΕΤΑΚ (3‰ για το 2009) - στην ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Εφορίες) έχουν αποστείλει στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ (μητροπόλεις, ιερές μονές, ενοριακοί ναοί) έγγραφο με το οποίο ζητούν την αναδρομική φορολόγηση με συντελεστή 10% για την περίοδο 1997-2007 (χωρίς να διασαφηνιστεί αν το ποσοστό αυτό είναι συνολικό ή κατ’ έτος), επί της δηλωθείσας αξίας (αντικειμενική ή εμπορική) των ακινήτων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ.

Η καταβολή επιπλέον φόρου επί της ακίνητης περιουσίας των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων αναμένεται να φέρει πολλά από αυτά σε δυσχερή θέση. Όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη των διοικητικών υπηρεσιών της Συνόδου η φορολόγηση των ακινήτων πριν από το 2000 γινόταν- τις περισσότερες φορές- με βάση την εμπορική τους αξία, καθώς οι αντικειμενικές αξίες ως φορολογικός συντελεστής εισήχθησαν το 2000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση των Συνοδικών Υπηρεσιών προς τον Αρχιεπίσκοπο, είναι να μην καταβληθεί το συγκεκριμένο τέλος, καθώς με βάση και τη νομολογία αναδρομική φορολόγηση για παρελθόντα οικονομικά έτη θεωρείται παράνομη, όπως έκρινε πρόσφατα και το Διοικητικό Πρωτοδικείο για την έκτακτη εισφορά σε φυσικά πρόσωπα για το 2008.

Πάντως, η διοίκηση της Εκκλησίας προτίθεται να διαμηνύσει προς τους ιερείς, τους ηγουμένους μοναστηριών και τους μητροπολίτες ότι αν τα προηγούμενα χρόνια έχουν δηλώσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ακόμα και αν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές προβούν σε οικονομικούς και φορολογικούς ελέγχους βάσει των στοιχείων που υπέβαλαν κατά την επίμαχη δεκαετία. Στελέχη της Ιεράς Συνόδου σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά - τουλάχιστον μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου - που αποστέλλονται σχετικά ειδοποιητήρια για  αναδρομική επιπλέον φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αναδημοσίευση από το www.amen.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 19:05 - 12 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.