ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος πλεύσεως: Σβήνουν γράφουν για το «αφορολόγητο» των σκαφών

00:52 - 17 Ιαν 2013 | Φορολογία
Σε συνεννόηση του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Ναυτιλίας θα διαμορφωθεί τελικά το νέο «Τέλος Πλεύσεως και Παραμονής» που θα υποκαταστήσει τον «φόρο πολυτελούς διαβίωσης» που πλήρωναν οι ιδιοκτήτες τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ανοικτό το πώς θα διαμορφωθεί η τελική επιβάρυνση, δηλαδή, από πιο μήκος και πάνω θα επιβάλλεται το συγκεκριμένο τέλος, παρότι το σχέδιο που έχει προετοιμάσει ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Κωστής Μουσουρούλης, προβλέπει την επιβολή του φόρου σε σκάφη άνω των 12 μέτρων, και όχι σε λέμβους μικρότερου μήκους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τέλος Πλεύσεως θα καταβάλλεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής του σκάφους στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη διάρκεια παραμονής από έναν, τρεις, έξι ή δώδεκα μήνες.

Στον υπολογισμό του, θα λαμβάνεται υπόψη και το μήκος του σκάφους,  και θα κλιμακώνεται –με βάση το ως τώρα σχέδιο- από 200 ευρώ το «τρέχον μέτρο» για τα πιο μικρά σκάφη (12 έως 15 μέτρα) σε έως και 400 ευρώ για τα πάνω από 25 μέτρα για τα ιστιοφόρα ή 500 μέτρα για τα μηχανοκίνητα.

Θα προβλέπονται όμως και συντελεστές μείωσης του Τέλους έως 20% ανάλογα με την παλαιότητα του σκάφους, αλλά και περαιτέρω μειώσεις για τα «παραδοσιακά σκάφη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.