ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασκήσεις επί χάρτου για το νέο φόρο ακινήτων

07:41 - 18 Ιουλ 2013 | Φορολογία
Ασκήσεις επί χάρτου για το νέο φόρο ακινήτων
Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για τον σχεδιασμό του νέου φόρου ακινήτων και των τρόπων είσπραξής του.

Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία η ομάδα θα αποτελεί από τους:

 

Θεόφιλο Χατζόπουλο, σύμβουλο στο Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών, ως Συντονιστή.

  • Ανθή Δάρρα, υπάλληλο με βαθμό Β', του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Προσωπικού Λειτουργίας και Εκμάθησης Η/Υ, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Εισαγωγής και Ελέγχου Στοιχείων Η/Υ (Δ32) της Γενικής Διεύθυνσης ΚΕ.Π.Υ.Ο. της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ως μέλος.
  • Γεώργιο Λασκαρίδη, υπάλληλο με βαθμό Γ΄, του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής - ειδικότητας Επιστήμης Η/Υ, που υπηρετεί με απόσπαση στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ως μέλος.
  • Ευαγγελία Σαμοΐλη, υπάλληλο με βαθμό Γ' του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) (Δ30) της Γενικής Διεύθυνσης ΚΕ.Π.Υ.Ο., ως μέλος.
  • Γεώργιο Μακρή, υπάλληλο με βαθμό Γ', του κλάδου ΤΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου (Δ13) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Περσεφόνη Διαμαντοπούλου, υπάλληλο με βαθμό Β', του κλάδου ΔΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  • Μαριάννα Κουνατίδη, υπάλληλο με βαθμό Δ΄, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, ως μέλος.
  • Σταμάτιο Εζόβαλη, σύμβουλο στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ως μέλος.

Έργο της ομάδας εργασίας, όπως προβλέπεται στην απόφαση, είναι:

  1. Η δημιουργία πλαισίου πολιτικής για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
  2. Η ανάλυση και οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου φόρου και
  3. Ο σχεδιασμός δράσεων που είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική είσπραξη του φόρου αυτού.

Η διάρκεια λειτουργίας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται μέχρι την 15/09/2013 οπότε και θα πρέπει να παραδώσει το σχετικό πόρισμά της για την εφαρμογή του φόρου από το 2014.

Το τελευταίο σχέδιο

 

Το τελευταίο σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάστηκε στην τρόικα, προβλέπει πολλές «ταχύτητες» και κριτήρια, χωρίς αφορολόγητο όριο, πληθώρα συντελεστών, αλλά και φόρους που ξεκινούν από 1,8 ευρώ/τ.μ. και φτάνουν μέχρι και τα 30 ευρώ/τ.μ.

 

Ειδικότερα, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

 

  • Ο φόρος για τα αστικά ακίνητα θα ξεκινά από 1,8 ευρώ/τ.μ. και θα φτάνει μέχρι και 30 ευρώ/τ.μ., μέσω 33 κριτηρίων υπολογισμού του ΕΦΑ, που θα προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως: - η τιμή ζώνης, - ο όροφος ή το αν έχει πρόσοψη, - ο συντελεστής εμπορικότητας, - το αν είναι μισθωμένο, - η απόσταση από τη θάλασσα, - το αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Επισημαίνεται ότι αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει ούτε για τα φυσικά ούτε για τα νομικά πρόσωπα, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι κ.ά.

 

  • Ο φόρος στα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα διαμορφωθεί ως εξής: 1 ευρώ/στρέμμα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά σε μειονεκτικές περιοχές της χώρας. - 2 ευρώ/στρέμμα για τις εκτάσεις που βρίσκονται στα ορεινά. - 3 ευρώ/ στρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.

 

  • Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ο φόρος θα είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που προκύπτει για τις εκτάσεις που ανήκουν σε αγρότες.

 

  • Για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε αγρότες ο ΕΦΑ θα κυμαίνεται, με βάση και πάλι συγκεκριμένους συντελεστές υπολογισμού του, από 30, 40 ως και 50 ευρώ/στρέμμα.

 

  • Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η κλίμακα φορολόγησης θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές: 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%.

 

Από την άλλη πλευρά, η φορολογική μεταχείριση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και αυτών που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία θα είναι ευνοϊκότερη, αφού εξετάζεται η εφαρμογή των χαμηλότερων συντελεστών.

 

Στόχος είναι να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

 

Εξαιρέσεις από ΕΕΤΑ

 

Εως το τέλος Μαρτίου 2014 θα πρέπει να αποδοθεί από τη ΔΕΗ το ποσό του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο θα εισπραχθεί εντός του προσεχούς Μαρτίου. Αυτό καθορίζεται με απόφαση (ΠΟΛ. 1174/11.7.2013) του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, στην οποία διευκρινίζεται επίσης ότι:

 

  • Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, για τους οποίους δεν υπάρχει καταχώριση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ η παροχή ρεύματος αφορά ηλεκτροδότηση κοινόχρηστου χώρου, απαιτείται βεβαίωση του δήμου στην οποία θα αναγράφεται ότι η παροχή αυτή αφορά κοινόχρηστους χώρους που απαλλάσσονται από το ΤΑΠ, συνοδευόμενη από φωτοαντίγραφο σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

 

  • Προκειμένου για ανάπηρο απαιτείται βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ή από τις Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού για την πιστοποίηση και το ποσοστό αναπηρίας.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:20 - 18 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.