ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων εξετάζει το Μαξίμου μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

00:01 - 18 Ιουλ 2013 | Φορολογία
Κινήσεις στήριξης των επιχειρήσεων εξετάζει το Μαξίμου μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μειώσεις κι άλλων φόρων, αλλά και υιοθέτησης μέτρων που θα στηρίζουν στη δύσκολη συγκυρία τις επιχειρήσεις εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό, βέβαια, εφόσον υλοποιείται σωστά το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Φορολογικές ελαφρύνσεις για ζημιές από το PSI;
 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του “R”, ήδη γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν σημαντικές ζημίες λόγω του PSI. Ουσιαστικά επανέρχεται εν όψει και της έλευσης της Black Rock η συζήτηση για συμψηφισμό των απωλειών από το PSI, με τις φορολογικές υποχρεώσεις τω ν επομένων ετών για νομικά πρόσωπα μόνο. Ωστόσο αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για απαιτήσεις και των ιδιωτών γι΄ αυτό και το σενάριο κρατιέται μέχρι στιγμής μακριά από τη δημοσιότητα.
 
gdn gn gdnjfxj
 
Το ΦΠΑ της εστίασης ανοίγει το δρόμο…
 
Πάντως, Πρωθυπουργός, κατά τη δήλωσή του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου, τόνισε ότι η κάθε μείωση πρέπει να τεκμηριώνεται κι επέστησε την προσοχή σε όλους τους ενδιαφερόμενους επισημαίνοντας και τους κινδύνους από την αποτυχία της προσπάθειας:
«Προσέξτε: Μου αρέσει πάντα να σας λέω την αλήθεια κατά πρόσωπο: Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτα, τότε αυτό θα φταίει που το ΦΠΑ θα αυξηθεί αναγκαστικά και πάλι στο 23%..Αντίθετα, αν αυτό το πείραμα πετύχει, θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος, κι άλλες μειώσεις δυσβάστακτων φόρων.
Και πάντα - βεβαίως πάντα - υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε και τους δημοσιονομικούς μας στόχους, όπως κάναμε την τελευταία χρονιά! Όλους τους στόχους. Πάνω απ' όλα όμως, για αυτή την απόφαση βασίστηκα σε σας. Βασίστηκα στο φιλότιμο του Έλληνα. Γι' αυτό και επέμεινα. Στο χέρι μας είναι να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και να αρχίσει επιτέλους η μεγάλη αποκλιμάκωση, μείωση, των φόρων στην Ελλάδα, που ήταν και πάντα το όνειρό μου: Χαμηλότεροι φόροι, αλλά όλοι να πληρώνουν, για να μη ξαναμπούμε στην περιπέτεια με τα ελλείμματα».
 
 Ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί προσωρινά από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή θα έχει πιλοτική εφαρμογή. «Έχουμε σημειώσει πραγματική πρόοδο και γι΄αυτό μπορούμε να επιβάλλουμε αλλαγές», σημείωσε. Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε, εντούτοις, ότι εάν μειωθούν τα έσοδα, δεν κόβονται αποδείξεις και μείνει σε αυτά τα επίπεδα η φοροδιαφυγή, τότε ο ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23%.
 
Ο ΕΦΚΟΠ ο επόμενος;
 
Στο πλαίσιο αυτό το θέμα της υπερφορολόγησης σε διάφορά προϊόντα και ειδικά στα αλκοολούχα ποτά, ο κλάδος των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την εστίαση και τον τουρισμό και πλήττεται από τον πολύ υψηλό ΕΦΚΟΠ μπαίνει τώρα στο προσκήνιο.
Η εικόνα των εσόδων από τους συγκεκριμένους κλάδους δημιουργεί και υποστηρίζει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ίσχυσαν και στην περίπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
 
Η τελευταία δημοσιευμένη μελέτη του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ, Ο Κλάδος των Αλκοολούχων Ποτών στην Ελλάδα: Προβλήματα και Προοπτικές) τον Δεκέμβριο του 2011 για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών συνδέει την αύξηση της φορολογίας με την ενίσχυση του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚΟΠ ανάμεσα σε γειτονικές και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες με αποτέλεσμα να ευνοείται το διασυνοριακό παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο» .
 
newego LARGE t 1101 53837811
 
Από το 2009, ο ΕΦΚΟΠ για την κατηγορία των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 125% και πλέον διαμορφώνεται σε €25,50 ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης. Στις απανωτές αυξήσεις του ΕΦΚΟΠ προστέθηκε τότε και η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 23%, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών που επέφερε μείωση της δαπάνης για κατανάλωση και κατ’ επέκταση μείωση του όγκου πωλήσεων των επιχειρήσεων κατά 17,8% περίπου το 2010, 17,4% το 2011 και κατά 12% το 2012.
Επιπλέον, είναι προϊόντα που συνδέονται άμεσα με την τουριστική κατανάλωση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά το α' τρίμηνο του 2013 η μείωση εσόδων από τον ΕΦΚΟΠ ήταν πολύ μεγάλη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΝΕΑΠ, (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών)
 
1/1 - 31/03 2009
ΕΦΚΟΠ
ΦΠΑ
ΣΥΝΟΛΟ
€ 47.245.331
€ 29.407.679
€ 76.653.010
 
 
2013, 1/1 - 31/03 2013
ΕΦΚΟΠ
ΦΠΑ
ΣΥΝΟΛΟ
€ 38.593.967
€ 18.368.921
€ 56.962.888
 
1/1 - 31/03,  2013 vs 2009
ΕΦΚΟΠ
ΦΠΑ
ΣΥΝΟΛΟ
-€ 8.651.364
-€ 11.038.758
-€ 19.690.122

 
Στο πλαίσιο αυτό αυτά που ο κ. Σαμαράς είπε «κουμπώνουν» και με την υπόθεση του ΕΦΚΟΠ, σύμφωνα με στελέχη του χώρου. «Είναι μήνες τώρα, που πήρα επάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων στην Ελλάδα. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά είπα στην Τρόικα ότι με τη μείωση από το 23 στο 13% θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθούν αντί να μειωθούν τα έσοδα του κράτους και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Δεν το πιστεύουν ακόμα. Λέω την αλήθεια. Δέχθηκαν, όμως, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας. Το είχα υποσχεθεί πριν ένα χρόνο. Και σήμερα το πραγματοποιεί αυτή η Κυβέρνηση. Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο. Αλλά ξέραμε ότι μπορούσε να γίνει κι έπρεπε να γίνει. Και το κάναμε… Βασίστηκα πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες μας έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: Με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος! Αυτό πιστεύω κι εγώ. Τα φορολογικά έσοδα αμέσως μπορούν να αυξηθούν. Όμως, τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να τις χτυπάνε στις μηχανές. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.