ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΕΠΕ: Η υπερφορολόγηση των τσιγάρων εκτίναξε το λαθρεμπόριο

11:14 - 09 Σεπ 2013 | Φορολογία
Η αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού εκτίναξε στα ύψη το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας, την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα περίπου το 20% των πακέτων που καταναλώνονται να είναι λαθραία.

Αυτό αποκάλυπτε έρευνα, που πραγματοποίησε το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ), για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα. Η έρευνα έγινε στη βάση στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των καπνοβιομηχανιών, από το 2010 και εντεύθεν, οπότε και ξεκίνησε η αύξηση της φορολογίας του καπνού.
Απ' τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι: το 2010 η λαθραία κατανάλωση καπνικών προϊόντων ανερχόταν στο 12,6%, σκαρφάλωσε στο 15,9% το 2011, ενώ το περασμένο έτος εκτινάχθηκε στο 18,8%.
Για φέτος εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 20%.

Η αύξηση τιμής οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η κατανάλωση καπνού, επηρεάζεται πλέον από την τιμή. Ενώ στο παρελθόν η αύξηση της τιμής του προϊόντος δεν επηρέαζε τον όγκο της κατανάλωσης, τώρα η αύξηση της τιμής οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσής του, λόγω και της δεινής οικονομικής κατάστασης της πλειονότητας των νοικοκυριών.
Πάντως, η αύξηση της λαθραίας κατανάλωσης καπνικών προϊόντων ήταν βασικά, αποτέλεσμα της υπερφορολόγησής τους, γι' αυτό και πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα.
Το υπουργείο Οικονομικών απ' την πλευρά του, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες εσόδων, επέβαλε εκτός από αναλογικό και συγκεκριμένο ποσό ελάχιστου φόρου ανά πακέτο.

tsigaro610 170413
Στη συνέχεια, επιβλήθηκαν δυο αυξήσεις φόρου στα τσιγάρα που είχαν σαν αποτέλεσμα να στρέψουν πολλούς καταναλωτές στο «στριφτό» επειδή ήταν πιο οικονομικό σε σχέση με τα τυποποιημένα τσιγάρα.
Στα τέλη του 2012 όμως το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τη φορολογία και στον καπνό που χρησιμοποιείται στα στριφτά τσιγάρα, οδηγώντας πολλούς καπνιστές στην απόφαση να το «κόψουν» οριστικά.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.