ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμπάνα 1.000 ευρώ σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις - Πότε διπλασιάζεται το πρόστιμο

10:41 - 03 Οκτ 2013 | Φορολογία
Καμπάνα 1.000 ευρώ σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις - Πότε διπλασιάζεται το πρόστιμο
Στην επιτόπια βεβαίωση φορολογικής παράβασης και επιβολής προστίμου ύψους 1.000 ευρώ θα προχωρούν σύντομα οι εφοριακοί, αλλά και οι αστυνομικοί υπάλληλοι, σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων, σύμφωνα με το άρθρο 33 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» που τέθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση.

Με επιπρόσθετη τροπολογία στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται ότι για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται ή δεν αναγράφει το ακριβές ποσό της συναλλαγής, οι ελεγκτές θα βεβαιώνουν αμέσως την παράβαση και θα κόβουν πρόστιμο 1.000 ευρώ, έστω και για μια απόδειξη και για οποιοδήποτε ποσό κάτω των 1.000 ευρώ. 

 

Στην περίπτωση που η απόδειξη που δεν εκδόθηκε ξεπερνά σε αξία τα 1.000 ευρώ, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται.

 

Έτσι, αν κάποιος επαγγελματίας δεν εκδώσει απόδειξη για συναλλαγή ύψους 20 ευρώ θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ εάν  δεν κόψει απόδειξη για συναλλαγή 1.001 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2.002 ευρώ !

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη το πρόστιμο θα επιβάλλεται επί τόπου από το όργανο που διαπίστωσε την παράβαση και για την επιβολή του συντάσσεται έκθεση βεβαίωσης φορολογικής παράβασης και επιβολής προστίμου σε τρία αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα επιδίδεται στον παραβάτη.

Το πρόστιμο θα καταβάλλεται, εντός προθεσμίας 20 ημερών από την επιβολή του, σε οποιαδήποτε ΔΟΥ. Σε περίπτωση μη καταβολής, το πρόστιμο θα βεβαιώνεται ταμειακός από την αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη και θα εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων .

Αρμόδια όργανα για την βεβαίωση των προστίμων θα είναι τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά  και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής αστυνομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 03 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.