ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν πληρώθηκε το «χαράτσι» του 2012 για 1.645.000 ακίνητα -Αναδρομικά θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

09:13 - 09 Ιαν 2014 | Φορολογία
Δεν πληρώθηκε το «χαράτσι» του 2012 για 1.645.000 ακίνητα -Αναδρομικά θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες
Οι ιδιοκτήτες 1,645 εκ. ακινήτων δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο «χαράτσι» του 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Εσόδων.
Έτσι, περίπου ένα εκ. ιδιοκτήτες καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ έως τις 31 Ιανουαρίου 2014.Όσοι αγνοήσουν την πρόσκληση της εφορίας για εξόφληση του χαρατσιού του 2012 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, τόκων αλλά και κατασχέσεων καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Ο εντοπισμός των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι του 2012 έγινε με το νέο σύστημα διασταυρώσεων που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των αριθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αναγράφονται σε καταλόγους πελατών της ΔΕΗ και τους αριθμούς παροχής ρεύματος που αναγράφονται στα έντυπα Ε1 και Ε2 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 και στις αιτήσεις είσπραξης επιδομάτων θέρμανσης.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έστειλε ηλεκτρονική πρόσκληση σε κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ να το πράξουν και μάλιστα άμεσα.
Οι ειδοποιήσεις έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι στο διαδικτυακό σύστημα ΤΑΧΙSnet.
Οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία έως 31 Ιανουαρίου να πληρώσουν είτε εφάπαξ, είτε να μπουν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω ηλεκτρονικής φόρμας.

Η εικόνα για τέλη και ΦΑΠ

Παράλληλα, τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν καταβάλλει 95.000 ιδιοκτήτες οχημάτων. Τα τέλη πλήρωσαν 5,37 εκ. ιδιοκτήτες που κατέβαλαν 1.081 εκατ. ευρώ.
Επίσης σύμφωνα με την ΓΓ Εσόδων
, ολοκληρώθηκε και η εκκαθάριση εκκρεμών ΦΑΠ ετών 2012 και 2013, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2013 στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου https://www1.gsis.gr /webtax3 /etak/faces/index.jspx, μέσω της οποίας γίνεται εκτύπωση των εκκαθαριστικών. 
Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη εκκαθάριση Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα, που αφορούν 7.081 υπόχρεους, έχουν αναρτηθεί στην επιλογή «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου» www1.gsis.gr /webtax/incomefp/per.jsp, με ημερομηνία πληρωμής την 31η Ιανουαρίου 2014.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 η καταβολή των φόρων και των λοιπών δημόσιων εσόδων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κώδικα διενεργείται αποκλειστικά σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, με τη χρήση κωδικού πληρωμής.
 

Σε εφαρμογή έξι νέες e-υπηρεσίες


Σε λειτουργία τέθηκαν και έξι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο περιβάλλον του TAXISnet, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη (αποφυγή επίσκεψης στη ΔΟΥ) και τη μείωση διαχειριστικού κόστους των ΔΟΥ, οι οποίες είναι οι εξής:

• Δήλωση Απόδοσης Προκαταβλητέου Φόρου στις αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών.

• Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου Εισοδήματος Εργολάβων.

• Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου από Προμήθειες κάθε είδους αγαθών ή Παροχής Υπηρεσιών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ.

• Γενική και Συγκεντρωτική Εικόνα Ρυθμίσεων (στην επιλογή Προσωποποιημένης Πληροφόρησης) και εκτύπωσης της
«Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής» (ΤΡΟ) για την πληρωμή σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ. στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/info .

• Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα. Εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) χωριστά. Για το έτος 2014 χορηγείται πιστοποιητικό για τα έτη 2010-2013 (https://www1. gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx ).

• Συμφωνητικά Μίσθωσης και Αποδεικτικό Υποβολής. Υποβολή - αποδοχή δηλώσεων στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας στις οποίες ο πολίτης εμφανίζεται ως εκμισθωτής ή μισθωτής.

Η υποβολή γίνεται στη διεύθυνση www1.gsis.gr/sgsisapps/plcs μέσω ηλεκτρονικής φόρμας.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 09 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.