ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για το φόρο υπεραξίας μετοχών

09:46 - 30 Απρ 2014 | Φορολογία
Αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για το φόρο υπεραξίας μετοχών
Σύγχυση και μπέρδεμα με την τροπολογία ΠΑΣΟΚ για το φόρο υπεραξίας.- Αντιδρούν για την αλλαγή του ορίου απαλλαγής.- "Περιπλοκοποιείται" το θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να επιφέρει ισονομία, λένε οι φορείς της αγοράς.

Η αιφνιδιαστική τροπολογία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία φαίνεται να αλλάζει, το όριο απαλλαγής από το φόρο υπεραξίας που είχε καθοριστεί ως ποσοστό κατώτερο του 0,5% μιας εισηγμένης εταιρίας, έχει φέρει σύγχυση στην αγορά.

Η σχετική ρύθμιση έχει υποστεί κριτική για το ενδεχόμενο συναλλαγών πολύ μεγάλης αξίας που θα διέφευγαν του φόρου υπεραξίας, στην περίπτωση εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τώρα όμως, με την τροπολογία, τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η αξία στην οποία αντιστοιχεί το ποσοστό αυτό, να είναι κατώτερη των 100.000 ευρώ. Που σημαίνει, όπως φοβούνται παράγοντες της αγοράς, ότι μπορεί στην πράξη οποιαδήποτε συναλλαγή εισηγμένων μετοχών αξίας άνω των 100.000 ευρώ, να εμπίπτει πλέον στο φόρο υπεραξίας, καθώς σε άλλη περίπτωση θα φορολογείται μεν ο πωλητής ποσοστού 0,5% μιας εισηγμένης αν η αξία είναι πάνω των 100.000 ευρώ, αλλά δεν θα φορολογείται ο πωλητής του 0,4% μιας εισηγμένης, ασχέτως αν η αξία του ποσοστού αυτού είναι π.χ. 200.000 ευρώ.

Οι περισσότεροι φορείς της αγοράς εκφράζουν ήδη την αντίθεση τους με την συγκεκριμένη διάταξη, σημειώνοντας ότι «περιπλοκοποιεί» το θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να επιφέρει ισονομία, καθώς οι επενδυτές μεγάλης οικονομικής επιφάνειας έχουν πολλούς άλλους τρόπους να αποφύγουν τη φορολογία, οπότε η αλλαγή του ορίου και η de facto τοποθέτηση του στις 100.000 ευρώ αξία συναλλαγής, θα πλήξει κυρίως τους επενδυτές μεσαίας επιφάνειας.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.