ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Όλα σε ένα...νοικοκυρεμένα"- Ενοποίηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ετοιμάζει η κυβέρνηση

00:00 - 30 Ιουν 2014 | Φορολογία
"Όλα σε ένα...νοικοκυρεμένα"- Ενοποίηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ετοιμάζει η κυβέρνηση
Ενιαίο σύστημα για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις και συνταξιούχους με βάση το ετήσιο εισόδημά τους στο νέο (υπό επεξεργασία) μοντέλο φορολόγησης.

Την εναρμόνιση του τρόπου είσπραξης των εισφορών, που είναι σήμερα διασκορπισμένες και με διαφορετικό ύψος από Ταμείο σε Ταμείο, προβλέπει για αρχή το νέο κυβερνητικό σχέδιο, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στον Τύπο της Κυριακής, οι εισφορές θα ενσωματώνονται στη γενικότερη φορολογία, για να εισπραχθούν τελικά μαζί με τους φόρους σε ένα «πακέτο» που θα καθορίζεται με βάση το εισόδημα.

Καθώς, ο υπ' αριθμόν ένα στόχος του σχεδίου είναι να διασφαλιστεί η άμεση και γρήγορη είσπραξη φόρων και εισφορών με κάθε τρόπο, οι φόροι πλέον θα συνδέονται με το εισόδημα, ενώ, όσοι δηλώνουν υψηλό ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο από το πραγματικό λόγω ακίνητης περιουσίας θα έχουν και μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Προκειμένου να τεθεί σε φαρμογή κάτι τέτοιο, εξετάζονται διάφορα σενάρια, με ένα από αυτά το να θεσπιστεί και μια κλίμακα εισφορών με ενιαίο συντελεστή επί του εισοδήματος. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τις εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, ενώ, ίως, να φέρει και ένα πιο αντικειμενικό σύστημα πληρωμής εισφορών με κατώτατο όριο και προοδευτική κλιμάκωση ανάλογα με το εισόδημα.

Σύνδεση και με ΦΠΑ

Για τη λειτουργία του νέου συστήματος όλοι οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιούν έναν και μοναδικό κλειδάριθμο με τα προσωπικά τους στοιχεία ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των διαφορετικών ΑΦΜ που χρησιμοποιούν χιλιάδες οφειλέτες όταν θέλουν να σβήσουν ίχνη από παλιά χρέη. Για το λόγο αυτό, θα δημιουργηθεί εντός του 2015 ενιαίο μητρώο με όλους τους υπόχρεους στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις. Η είσπραξη σε ένα ενιαίο πακέτο εξετάζεται να συνδυαστεί και με την πληρωμή ΦΠΑ, δηλαδή να συμψηφίζεται η επιστροφή του με την οφειλή.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.